hamburger-icon

Kliker.info

Prvi put u historiji : Portugal pobjednik Eurovizije! (VIDEO)

Prvi put u historiji : Portugal pobjednik Eurovizije! (VIDEO)

14 Maja
02:46 2017

Prvi put u historiji ovog takmičenja, zahvaljujući pjesmi Amar Pelos Dois, Salvadora Sobrala, Portugal je uspio upisati pobjedu na izboru za pjesmu Eurovizije.

Iako na ovom takmičenju nastupaju još od 1964. godine, pjevači iz Portugala do sada nisu uspijevali ostvariti značajnije rezultate, izuzev drugog mjesta koje je 2008. godine osvojila Vânia Fernandes.

Ipak, to će se sada uvelike promijeniti, jer je nastupom na 62. po redu izboru za pjesmu Eurovizije u ukrajinskom Kijevu, Salvador Sobral uspio donijeti veliko slavlje svojoj domovini, te će se naredni Eurosong održati u Lisabonu, gradu svjetlosti i glavnom gradu Portugala.

Između 43 učesnika koji su učestvovali na ovogodišnjem takmičenju, portugalski predstavnik uspio je ostvariti najviše poena, dok su drugoplasirana i trećeplasirana bile Bugarska sa 615 bodova i Moldavija sa 374 boda.

Kada je riječ o regiji, najbolji plasman na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije ostvario je predstavnik Hrvatske Jaques Houdek, sa pjesmom My friend. Houdek je bio jedini predstavnik zemalja iz regije u ovogodišnjem finalu, a ostvario je plasman na 13. mjesto, sa 128 bodova.

Ovogodišnje takmičenje za pjesmu Eurovizije obilježio je neviđeni skandal, kada je predstavnici Rusije Juliji Samoylovi zabranjen ulazak u Ukrajinu, zbog čega Rusija nije ubilježila nastup na ovom takmičenju.

(Kliker.info-RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku