hamburger-icon

Kliker.info

Prvi na udaru : Njemačka u subotu počinje da protjeruje migrante sa Balkana

Prvi na udaru : Njemačka u subotu počinje da protjeruje migrante sa Balkana

23 Oktobra
15:33 2015

migranti7Njemačka će, umjesto od 1. novembra već od ponedjeljka početi s primjenom novog zakona o azilu i time sa velikim protjerivanjem odbijenih podnosioca zahtjeva.

To se prije svega odnosi na ljude iz balkanskih zemalja, javljaju njemački mediji, a potvrdio je i specijalni Koordinator za izbjeglice, šef Kancelarske službe Peter Altmajer.

“To će nam najvjerovatnije poći za rukom i čak nekoliko dana ranije”, rekao je Altmajer danas za ARD-Morgenmagazin povodom primjene zakona, koji je 1. novembra trebalo da stupi na snagu i koji predviđa pojedonostavljenje postupka za deportaciju odbijenih azilanata.

On je kao nove zemlje sigurnog porekla definisao Kosovo, Albaniju i Crnu Goru.

Srbija se već duže vremena nalazi na listi zemalja sigurnog porijekla, što znači da u takvim zemljama nema ni političkog progona ni političkog mučenja, pa time ni razloga za azil, ali se zahtjevi građana ipak mogu pojedinačno provjeravati.

Prema informacijama dnevnika “Velt”, veliki broj odbijenih azilanata se odlučuje da dobrovoljno napusti Nujemačku, pa je tako od januara do septembra zemlju napustilo 22.400 ljudi, dok je 11.500 bilo protjerano.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku