hamburger-icon

Kliker.info

Prvi američki predsjednik u Sjevernoj Koreji : Istorijski susret Trumpa i Kima u demilitarizovanoj zoni

Prvi američki predsjednik u Sjevernoj Koreji : Istorijski susret Trumpa i Kima u demilitarizovanoj zoni

30 Juna
11:57 2019

Američki predsjednik Donald Trump sastao se u demilitarizovanoj zoni  zoni između dviju Koreja s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom.

Nakon rukovanja, Trump je simbolično prešao granicu, čime je postao prvi američki predsjednik koji je posjetio Sjevernu Koreju.

“Prijeći tu crtu je velika čast. Veliki napredak je postignut, veliko prijateljstvo je sklopljeno”, rekao je Trump.

Po njegovim riječima, “ovo je veliki dan za svijet”.

“To znači da želimo zaustaviti nesretnu prošlost i pokušati stvoriti novu budućnost”, dodao je

Kim je izrazio nadu da će “prevladati prepreke” u odnosima s Trumpom.

“Ovo je izraz dobre volje da se radi na novoj budućnosti”, kazao je Kim.

Istaknuo je da bi bila velika čast da Trump posjeti njegovu prijestolnicu Pjongjang. Američki predsjednik pozvao je Kima u posjet Bijeloj kući.

Iznenadna Trumpova ponuda

Trump je prethodno boravio u Seulu, gdje se sastao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, a nakon sudjelovanja na summitu G20 u japanskom gradu Osaki.

Već u Osaki Trump je dao iznenadnu ponudu da se susretne s Kimom.

To je treći put tijekom ove godine da se Trump i Kim sastaju, četiri mjeseca nakon njihova posljednjeg susreta na vrhu u vijetnamskom gradu Hanoiu, koji nije donio rezultata.

“Kada će doći do trećeg summita između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje ovisi o tome kakve će promjene donijeti današnji susret”, kazao je južnokorejski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za medije s Donaldom Trumpom.

Trump i Moon posjetili su zajedno snažno utvrđenu granicu između dviju Koreja.

Trump je želio posjetiti to područje tijekom posjeta Južnoj Koreji 2017. godine, ali ga je gusta magla u tome spriječila.

Značajna prekretnica

Moon je ranije kazao kako bi susret i rukovanje između Trumpa i Kima u demilitariziranoj zoni bio povijesni događaj koji bi dao nadu za napredak u njihovom dijalogu.

“To bi bila značajna prekretnica u procesu postizanja kompletne denuklearizacije i trajnog mira na Korejskom poluotoku”, kazao je Moon Trumpu.

Kim i Moon održali su svoj prvi, povijesni susret upravo u ovoj zoni prošle godine, a taj je susret prethodio prvom američko-sjevernokorejskom summitu u Singapuru u lipnju prošle godine.

Moon je učinio velike napore kako bi se okončala neprijateljstva između SAD i Sjeverne Koreje, igrajući ulogu posrednika u poticanju Sjeverne Koreje da se odrekne nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija i sigurnosna jamstva.

Ranije je Trump kazao kako i on i Kim žele da do susreta dođe.

“To će biti vrlo kratak susret, rukovanje. No to je u redu. Rukovanje znači puno”, kazao je Trump na susretu s južnokorejskim poslovnim ljudima, među kojima su bili čelnici Samsunga, Hyundai Motora, Lotte, SK i Poongsan grupe.

On je istaknuo kako ima “dobar odnos” s Kimom, no da je i dalje dug put do postizanja sporazuma kojim će se okončati sjevernokorejski nuklearni program u zamjenu za okončanje sankcija i trajni mir na Korejskom poluotoku.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku