hamburger-icon

Kliker.info

Prva linija fronta : Sijevalo je s mora, kopna i iz zraka, a eksplozije nisu prestajale

Prva linija fronta : Sijevalo je s mora, kopna i iz zraka, a eksplozije nisu prestajale

04 Januara
21:39 2009

U zoru nam je Gaza bila kao na dlanu. Na brežuljku samo nekoliko kilometara udaljenom od centra grada zauzeli smo pozicije još prije svitanja i svjedočili vatrometu koji su izraelske snage priredile stanovnicima. Sijevalo je s mora, kopna i iz zraka, a eksplozije u Gazi nisu prestajale.No, tek s izlaskom sunca vidio se sav užas opkoljena grada. Gorjela su skladišta nafte u blizini izbjegličkog kampa Nuseirat, u kojem živi oko 60 tisuća Palestinaca, a gusti crni dim nadvio se ne samo nad grad nego i daleko preko graničnog prijelaza Erez sjeverno od Gaze.Izraelski helikopteri svakih su nekoliko minuta ispaljivali nove zapaljive rakete na skladišta, a sve bi začinili i dimnim bombama koje su oko Gaze stvorile gustu maglu. Čak i s udaljenosti na kojoj smo se nalazili činilo se da se Gaza doslovce guši u kužnom dimu.Satima su haubice i tenkovi s položaja udaljenih manje od kilometra od vidikovca na kojem smo se nalazili svakih desetak sekundi ispaljivale salve na grad i okolicu. Jedini zvuk postojaniji od eksplozija i mitraljeske paljbe bilo je neprestano iritantno zujanje bespilotnih letjelica. Hamas, činilo se, uopće nema volje ni snage ozbiljnije se suprotstaviti izraelskoj vojsci.

Kasam, kasam!       Oko, oko 9 sati vidjeli smo ispaljivanje triju raketa kasam. Njihov bijeli dimni trag uzdizao se gotovo okomito iz središta grada.“Svi u zaklon! Kasam, kasam!” začuo se nimalo ugodan ženski glas s golemog razglasnog sustava grada Sederot, najčešće mete Hamasovih raketa, od čijih nas je prvih kuća dijelila samo autocesta. Zalegli smo u podnožje spomenika nalik na puškarnicu koji je podigao ožalošćeni otac čijeg je sina pastira na tome mjestu ubio Hamasov snajperist. Hvala mu, kameni blokovi pružili su nam kakav-takav zaklon dok smo čekali gdje će raketa pasti. Za tih predugačkih dvadesetak sekundi snimatelj CNN-a usrdno se molio nabacivši prije toga preko leđa pancirni prsluk. Raketa je pala oko kilometar oza naših leđa i pogodila sirotinjsku kuću u Sederotu. Drugi su stanovnici Sederota imali drugačiju zanimaciju.

Jedni slave, drugi bježe             Pridružili su nam se na vidikovcu, a mnogi su zauzeli i okolne brežuljke. Naoružani dalekozorima promatrali su što Izraelske obrambene snage, kako im je službeno ime, rade u pojasu Gaze. Neki od njih su svaku eksploziju i novi stup dima pratili oduševljenim klicanjem.– Osam godina gledamo strah na licima svoje djece i posljedice koje ostavljaju Hamasove rakete. Sada se napokon možemo veseliti reakciji naše vojske – rekao je jedan od njih. Drugi su pak bježali od nas i od naših fotoaparata, skrivajući lica. Je li ih bilo sram ili strah, nismo uspjeli dokučiti.Iako izraelski sustav uzbunjivanja radi gotovo besprijekorno zahvaljujući cepelinima koji lebde uz pojas Gaze i snimaju cijelo područje te moćnim kompjutorima koji izračunavaju putanju Hamsovih projektila, i oni ponekad znaju iznevjeriti.Nekoliko minuta prije povratka u Tel Aviv, dok smo tražili osvježenje od pripeke koja je zamijenila ledeni jutarnji vjetar, iza naših leđa odjeknula je eksplozija. Samo stotinjak metara od nas pala je raketa, a zahvaljujući malenom brežuljku zasuli su nas samo komadići zemlje. Bilo je vrijeme za odlazak, luksuz koji si ne mogu priuštiti ni Izraelci ni Palestinci.  (Kliker.info-Večernji list)

Gaza presječena na tri dijela        Izraelske snage nastavile su danas sa žestokim napadima protiv Hamasovih boraca, a izraelski mediji javljaju da su pješačke postrojbe uz potporu tenkova i zrakoplovstva zauzele određena područja i podijelile pojas Gaze na tri dijela.Pozivajući se na neimenovanog vojnog dužnosnika DPA javlja da se izraelski vojnici na terenu uglavnom suočavaju s Hamasovom minobacačkom vatrom, a izravnih okršaja ima malo.“Djelujemo u vrlo izazovnom području koje je Hamas dobro pripremio kako bi odbacio napad”, kazao je on. Mediji u Izraelu tvrde da Hamas ima 16.000 naoružanih pripadnika čije je najjače oružje nekoliko desetaka minobacača promjera 120 milimetara.France presse prenosi da su izraelski vojnici i oklopna vozila došli nadomak nekadašnjem židovskom naselju Netzarim, a da se približavaju i gradu Gazi.  (Kliker.info-Hina)

U Tel Avivu 5000 mladih prosvjedovalo protiv rata                U trenutku kada su, u subotu kasno poslijepodne, izraelske kopnene snage već prešle granicu s pojasom Gaze, u Tel Avivu su započele proturatne demonstracije.Nešto više od pet tisuća ljudi okupilo se na trgu Yitzaka Rabina protestirajući protiv krvoprolića koje već danima traje na tom malom i prenaseljenom području.  Neki od demonstranata s kojima smo razgovarali nisu bili ni svjesni da su izraelski tenkovi pregazili zid koji dijeli izraelski od palestinskog teritorija i krenuli u akciju za koju je izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao da bi mogla poprilično dugo potrajati.– Tražimo zajedničku državu Palestinaca i Izraelaca, nije nas uopće briga kako će se ta zemlja zvati – rekla su nam trojica prosvjednika, od kojih dvojica Palestinaca i jedan Izraelac, koji su zajedno došli na prosvjed noseći palestinsku zastavu.– To je zastava mržnje i ubijanja! – bijesno je doviknuo demonstrant s protuprosvjeda pokušavajući se probiti preko policijske ograde koja je dijelila dvije grupe.U jednom je trenutku umalo došlo do sukoba između demnostranata, no policajci i do zuba naoružani vojnici brzo su reagirali i razdvojili dvije grupe. No vrijeđanje se cijelo vrijeme nastavljalo među sukobljenim stranama.– Fašisti! Barak, koliko si djece pobio?! – vikali su prosvjednici marširajući ulicama Tel Aviva, a cijelo su ih vrijeme, osim vojnika i policajaca na ulicama, nadgledali i iz helikoptera. Na proturatnom prosvjedu bilo je teško zamijetiti izraelske zastave, njih su nosili pripadnici suprotstavljene grupe koji za sebe kažu da nisu za rat, nego podržavaju svoju zemlju i svoje vojnike.Pacifisti su uglavnom nosili palestinske i crvene zastave, od kojih su neke bile ukrašene srpom i čekićem te Lenjinovim likom.-Kako mogu prosvjedovati, pa Palestinci su uspjeli propustiti svaku priliku za mir! – rekao nam je jedan od prosvjednika koji se došao suprotstaviti prosvjedu što ga je organiziralo nekoliko različitih pacifističkih grupa.  (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku