hamburger-icon

Kliker.info

Prva grupa deportiranih državljana BiH iz Sirije stigla u Sarajevo

Prva grupa deportiranih državljana BiH iz Sirije stigla u Sarajevo

19 Decembra
20:53 2019

Grupa državljana Bosne i Hercegovine koji su bili u kampovima u Siriji, u skladu sa ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, stigla je u BiH, potvrđeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo prošli su provjere, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljnjih pregleda i pružanja medicinske pomoći, prenosi Fena. 

Zajedno sa ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali u Siriji i Iraku, a koji su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

“Pet boraca će sa aerodroma biti prebačeno na Sud Bosne i Hercegovine i tu će ročište, kako nezvanično saznajemo, biti održano večeras. Dvojicu će preuzeti pripadnici SIPA-e”, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

“U pripremi za povratak bh. državljana iz Sirije nekoliko mjeseci intenzivno su sarađivale brojne nadležne institucije, ministarstva, policijske i sigurnosne agencije iz BiH i međunarodni partneri. Zdravstvene i socijalne službe u BiH također su dale doprinos ovoj saradnji. Ministarstvo sigurnosti BiH zahvaljuje svim ministarstvima i agencijama u BiH, a posebno američkoj vladi i Ambasadi SAD-a u BiH za podršku i pomoć u  provođenju ovih aktivnosti. Ministarstvo će u saradnji sa međunarodnim partnerima nastaviti da prati situaciju u kampovima u Siriji, gdje se nalazi još žena, djece i muškaraca iz BiH”, saopćeno je iz ministarstva. 

Na dostupnim fotografijama vidi se da je u vrijeme slijetanja aviona sarajevski aerodrom bio pod dodatnim mjerama sigurnosti uz pojačanu prisutnost policije i medicinskih timova, prenosi Hina.

Svi deportirani muškarci proteklih su godina bili strani borci i borili su se na području pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Za njima su ranije raspisane međunarodne potjernice zbog povezanosti s terorizmom, pa će nakon dodatne provjere identiteta biti pritvoreni i predani Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koje protiv njih vodi istragu.

Zarobljeni državljani

Žene i djeca trebali bi proći poseban postupak provjere psihofizičkog stanja, a nakon te obrade biti privremeno smješteni u prihvatni centar Delijaš kod Trnova u okolini Sarajeva, prenose bh. mediji.

Prema informacijama koje je ranije iznio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, u dijelovima Sirije i Iraka trenutno je približno 260 osoba povezanih s Bosnom i Hercegovinom koje su ranije boravile na teritoriji pod kontrolom ISIL-a.

Njih stotinjak su muškarci, a ostali su žene i djeca i većina ih je u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom kurdskih i američkih snaga.

Njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu sastavni je dio plana na čijem provođenju insistiraju Sjedinjene Američke Države, tražeći od svih evropskih zemalja da prihvate svoje državljane zarobljene nakon pada ISIL-a.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku