hamburger-icon

Kliker.info

Prudovanje : Sastanak okončan nakon pola sata, Inzko izrazio žaljenje zbog odsustva Tihića

Prudovanje : Sastanak okončan nakon pola sata, Inzko izrazio žaljenje zbog odsustva Tihića

25 Juna
16:10 2009

 Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko ustvrdio je danas da bh. političari moraju početi raditi na način koji će donijeti konkretan napredak BiH i dovesti je bliže Evropskoj uniji. "S obzirom na to da je prudski proces sada u delikatnoj fazi, moraju se istražiti nove mogućnosti kako nastaviti dijalog između tri konstitutivna naroda. Jasno je da je neophodno proširiti osnovu te istražiti nove polazne tačke, što je svakako bila jedna od tema današnjeg razgovora", izjavio je Inzko nakon razgovora s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.Visoki predstavnik je izrazio žaljenje što Tihić nije prisustvovao sastanku, ali u potpunosti poštuje njegovu odluku, navodi se u saopćenju OHR-a.

 Inzko također smatra da je potrebno sačuvati dostojanstvo svih učesnika, izrazivši uvjerenje da Tihić razmatra konstruktivne mjere za daljnje djelovanje. On ocjenjuje da ne postoji alternativa dijalogu, čak i u najtežim okolnostima. Naglašeno je da međunarodna zajednica podržava prudski proces kao inicijativu domaćih organa kojom se stvara forum za politički dijalog u cilju rješavanja važnih političkih pitanja s kojima se BiH suočava. U saopćenju OHR-a se podsjeća da su se na sastanku Vijeća za implementaciju mira, održanom u martu, politički lideri obavezali na proširenje prudskog procesa i maksimalno angažiranje na rješavanju preostalih ciljeva neophodnih za zatvaranje OHR-a. Upozorio je da se unatoč aktuelnim diskusijama o političkim pitanjima ne smiju zaboraviti ni ona ekonomska, posebno u vrijeme svjetske finansijske i privredne krize. 

Shvatajući važnost tog problema, učesnici današnjeg sastanka su  ragovarali i o tom pitanju. Kako bi olakšao i dao novi zamah prudskom procesu, visoki predstavnik  i specijalni predstavnik EU je pozvao prudsku trojku danas na sastanak u Sarajevu. Njegov poziv uslijedio je tek nakon što su ispunjeni određeni preduvjeti. Naglašeno je i da su zaključci Republike Srpske od 14. maja stavljeni van snage, te da je rasprava o njima povučena s dnevnog reda aktuelne sjednice Narodne skupštine RS-a. Nakon što su premijer RS-a Milorad Dodik i predsjednik Srbije 22. juna potvrdili svoju opredijeljenost teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, visoki predstavnik je pozvao trojicu stranačkih lidera da prisusutvuju sastanku, navodi se u saopćenju OHR-a.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku