hamburger-icon

Kliker.info

Providna konstrukcija : Dodik otkazao posjetu Jermeniji, mada je mogao stići na vrijeme!

Providna konstrukcija : Dodik otkazao posjetu Jermeniji, mada je mogao stići na vrijeme!

23 Aprila
21:17 2015

Dodojerm2Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obavijestio je danas predsjednika Jermenije Serža Sargsjana da nije u mogućnosti da prisustvuje obilježavanju 100 godina od genocida počinjenog nad Jermenima, koja se održava 24. aprila u Jerevanu.

“Sa velikim žaljenjem Vas obavještavam da neću moći da prisustvujem obilježavanju 100 godina od genocida počinjenog nad Vašim narodom, jer sam juče onemogućen da dođem do Jermenije. Iako je prethodno bila pribavljena sva potrebna dokumentacija za naš put, tek u Bugarskoj, na putu za Jerevan, obaviješteni smo da vlasti Republike Turske, ne odobravaju prelet našeg aviona preko turske teritorije”, navodi se u pismu predsjednika RS upućenom predsjedniku Jermenije.

Dodik je istakao da način na koji je onemogućen njegov put u Jermeniju samo pojačava saosjećanje i poštovanje prema jermenskom kolektivnom sjećanju na genocid iz 1915. godine.

“Uz žaljenje zbog nemogućnosti da se ovom prilikom poklonim velikim žrtvama Vašeg naroda, izražavam nadu da ću to učiniti prilikom prve posjete Jermeniji. Uvaženi gospodine predsjedniče, molim Vas primite izraze mog dubokog poštovanja”, ističe se pismu Milorada Dodika.Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske demantiralo je navode iz Ureda predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, o tome da njegovom avionu turske vlasti  nisu odobrile prelet preko turskog teritorija na putu ka Jermeniji.

Tursko Ministarstvo je saopćilo kako predsjednik RS-a Dodik nije zatražio nikakvo odobrenje za prelet na putu ka Jerevanu u Jermeniji, kao i da se ne radi ni o kakvoj opstrukciji političke prirode.To je neizravno potvrdio i pilot aviona Sreten Ilić koji je jučer na press konferenciji rekao da je traažio i dobio dozvolu za slijetanje u Jermeniji ne spominjući zahtjev prema Turskoj.Očigledno je riječ o insceniranom političkom igrokazu, jer je Dodik mogao koristitu drugu rutu mimo Turske za let u Jermeniju.

Podsjećamo, centralna manifestacija u Jerevanu održava se u petak, 24. aprila i Dodik je mogao, da je htio, stiči blagovremeno. Ali je vjerovatno procijenio da će mu isfabricirani sukob s Turskom donijeti više političkih poena nego bi mu donijela posjeta Jermeniji.Beogradska „Politika“ danas izvještava da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otputovati u Jeravan u petak, 24 aprila , ali da tokom boravka u Jermeniji neće koristiti riječ „genocid”. Takav stav predsednika Nikolića u skladu je sa državnom politikom Srbije, koja je među onim zemljama koje ubistvo Jermena između 1915 i 1917. godine nisu zvanično proglasile genocidom.

Na pitanje „Politike” da li bi Srbija trebalo da osudi genocid nad Jermenima, Zoran Babić, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, kaže da „Srbija vodi odlučnu, hrabru i jedinstvenu spoljnu politiku koja najviše prati interese Srbije i građana”. On takođe ističe da Beograd gradi najbolje moguće komšijske odnose u regionu, ali i sa svim zemljama svijeta.

„Naravno da osuđujemo sve vrste zločina koji su se dešavali na ovim prostorima ili na nekim drugim prostorima. Ali Srbija ima mnogo prečeg posla, a to su sređivanje javnih finansija i otvaranje što više radnih mesta. Ne znam što bismo se mi bavili pitanjima koja pripadaju dalekoj istoriji drugih zemalja”, kaže Babić i dodaje da usvajanjem takvog akta Srbiji i njenim građanima ne bi bilo bolje, te da se treba baviti konkretnim stvarima koje su bitne za svakog građanina u Srbiji.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku