hamburger-icon

Kliker.info

Opsadno stanje u Podgorici: Demonstranti bacili baklje na policiju (VIDEO)

Opsadno stanje u Podgorici: Demonstranti bacili baklje na policiju (VIDEO)

24 Oktobra
22:09 2015

Podgorica007Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se ispred zgrade crnogorske Skupštine na antivladinim protestima u organizaciji Demokratskog fronta.Demonstranti su bacili baklje i petarde na policiju.Vođe DF-a zatražile su od policije da spusti štitove i pusti 16 njihovih poslanika u zgradu Skupštine.

”Lideri Fronta stoje na ogradi i pokušavaju da ubijede policiju da ih pusti unutra. Policija je stavila gas-maske, zbila redove i ne razgovaraju sa liderima Fronta”, javila je  Al jazeera.Predrag Bulatović iz DF-a saopštio je da su se čuli s predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

On im je navodno ponudio dijalog i ulazak u Skupštinu Crne Gore na sporedna vrata, što je DF odbio, navodeći da oni mogu da uđu samo na glavna vrata.

Kamenovana Ambasada Albanije

Demonstranti iz svih krajeva države su ranije krenuli prema Skupštini sa glavnog podgoričkog trga.Demonstranti zvižde i uzvikuju ”Milo, lopove”.Nekoliko stotina policajaca i brojna oklopna vozila čuvaju zgrade državnih institiucija.Demonstranti su na putu ka trgu gađali kamenicama zgradu Ambasade Albanije i polomili stakla.Ranije je objavljeno da crnogorska policija provjerava informacije o tome da bi na večerašnjim protestima moglo da dođe do incidenata.

Traže ostavku Đukanovića

Dio opozicije koja je napustila Skupštinu crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću je dala rok da podnese ostavku i formira prijelaznu vladu, što je on odbio.U višednevnim protestima pred zgradom Skupštine, koji su okončani policijskom akcijom i sukobima sa demonstrantima, privedeno je 26 osoba, podnesene dvije krivične prijave, a više osoba je povrijeđeno.

Konferenciju za novinare zbog najavljenih protesta pristalica opozicionog Demokratskog fronta u Podgorici, održao je načelnik Centra bezbjednosti Podgorice, Jovica Rečević

“Raspolažemo sa znanjima koja ukazuju da bi moglo doći do određenih incidentnih situacija. Policija preduzima potrebne aktivnosti kako bi ove informacije provjerila i svakako da će ih uzeti prilikom sačinjavanja plana ovog javnog okupljanja”, kazao je Rečević.U cilju eliminiranja mogućnosti incidentnih situacija, Rečević je kazao kako je održao sastanak sa rukovodiocem protestnog okupljanja Milutinom Đukanovićem.

“Jasno sam mu stavio do znanja koje su to njihove zakonske obaveze kao organizatora koje je neophodno da preduzmu da bi održali i očuvali stabilan javni red i mir”, dodao je Rečević.Opozicija protestira zahtijevajući vanredne i poštene parlamentarne izbore, odnosno da premijer Ðukanović podnese ostavku.

Zatvaranje saobraćaja

Savjetnica za medije u Kabinetu ministra unutrašnjih poslova, Mirjana Ivanović, istakla je kako je Ministarstvo posebnu pažnju usmjerila na sigurnost novinara.Saobraćaj je zatvoren na saobraćajnicama koju su, kao trasu protesta, prijavili organizatori.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović direktno je optužio Rusiju za podršku protestima u njegovoj zemlji, kroz koje opozicione političke stranke pokušavaju da zaustave crnogorsko uključenje u NATO.On je rekao da “organizatore protesta snažno podržavaju oni isti velikosrpski krugovi iz Beograda“.

Predstavnici opozicije odbacili su ove tvrdnje. Funkcioner DF-a Milan Knežević kazao je da su navodi o podršci Srbije i Rusije protestima ”ozbiljna glupost”.On je pozvao potpredsjednika Vlade Duška Markovića i premijera Mila Đukanovića da saopće bilo kakav dokaz da je proteste podržavala i finansirala Rusija, Srpska pravoslavna crkva, stranke u Srbiji ili neko drugi.

Početkom mjeseca, na protestima se pojavio i  mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije Radović i u svom govoru kritikovao crnogorsku vlast.Sa raznih strana ranije su stigle kritike DF-u zbog isticanja četničkih obilježja i parola tokom protesta.Organizatori demonstracija odbacili su optužbe i kazali da se radi o protestu svih građana Crne Gore.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku