hamburger-icon

Kliker.info

Protest u Sarajevu: Napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice

Protest u Sarajevu: Napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice

30 Septembra
15:41 2019

Brojni predstavnici medija okupili su se u ponedjeljak u Sarajevu zbog sve većih pritisaka na bh. novinare,javlja Anadolija.

Okupljanje je počelo ispred prostorija FK Sarajevo, a nakon navoda da su dvije osobe, koje su se predstavile kao navijači tog kluba, 27. septembra prisilile zaposlenike portala Radiosarajevo.ba da izbrišu tekst o hapšenju navijača tima s Koševa u Bjelorusiji.

Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH, rekao je da se sada treba ozbiljno pristupiti izradi zakona koji bi napad na novinara kvalificirao kao napad na službenu osobu.

Smatra da je to potrebno učiniti kako bi se u budućnosti izbjegle slične situacije.

“Ono što je zastrašujuće je da, kada analizirate situaciju u zadnjih pet, deset godina, vidjet ćete pedesetak ozbiljnih napada na novinare koji su imali elemente krivičnog djela, ne samo prekršajnog”, podsjetio je Forto.

Izraz podrške

Dodao je kako se stvorio dojam da je napad na novinare opće prihvatljiva norma i da svako ko je nezadovoljan radom može uzeti stvar u svoje ruke, uništiti opremu, fizički napasti…

“Bojim se, ukoliko se nešto ne uradi, da bismo naredni put mogli imati još gore situacije”, rekao je Forto.

Faruk Vele, novinar i član uredničkog tima Radiosarajevo.ba, zahvalio je na podršci koja im je pružena te dodao da je napad na portal samo povod okupljanja.

“Ovo je izraz podrške i svim drugim kolegama diljem Bosne i Hercegovine koji su proteklih mjeseci i godina napadani. Ovo je podrška i za kolegicu Gordanu Katanu iz Banje Luke, kolegicu Melihu Smajkić iz Mostara, Nevresa Dedića iz Mostara, Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci, za sve ljude koji su naše kolege, a koji su proteklih godina napadnuti”, rekao je Vele.

Rekao je i da društvo mora poslati poruku da osuđuje napade na novinare.

“Kako će je poslati? Oštrim sankcijama sudova i oštrim rezovima u zakonskom smislu, gdje će konačno biti donesena, na valjan način, odluka da je napad na novinare napad na službenu osobu. Moraju se stvoriti pretpostavke da naše društvo omogući medijske slobode. Medijske slobode su osnovne vrijednosti demokratskih društava i, ukoliko dozvolimo da nas huligani napadaju, da se silom uređuju naši portali, televizije, novine, svi mediji koji djeluju na ovim prostorima, onda ulazimo u zonu mraka”, rekao je Vele.

Smatra da će biti vrlo teško raditi novinarski posao, a već je vrlo teško biti novinar u Bosni i Hercegovini.

“Svake godine i svakog dana je teže raditi ovaj posao”, rekao je Vele, koji je pozvao državu na zaštitu, dodajući da novinari imaju pravo na svoj rad, sigurnost i slobodu.

Oglasio se klub

Šejla Jamaković, rukovoditeljica komunikacija u FK Sarajevo, rekla je da je zvanični stav kluba da ni na koji način nije povezan s događajem od 27. septembra.

“Shodno tome, moramo vas pozvati da tražite sankcionisanje počinilaca na drugoj adresi, odnosno od nadležnih organa. FK Sarajevo, kao sportski kolektiv, propagira sportske vrijednosti i samim tim ne podržava bilo koji oblik nasilja”, rekla je Jamaković.

Okupljeni u ponedjeljak u Sarajevu, nakon protesta ispred klupskih prostorija, uputili su se prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Parlamentu BiH, gdje su tražili veću zaštitu za predstavnike medija, a nakon što su u proteklom periodu zabilježeni i drugi slučajevi ugrožavanja prava medijskih radnika.

U vezi sa slučajem napada na zaposlenike portala Radiosarajevo.ba u petak su privedene dvije osobe koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela iz člana 179 (protivpravno lišenje slobode) i člana 183 (ugrožavanje sigurnosti) Krivičnog zakona FBiH.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku