hamburger-icon

Kliker.info

Protest bivših boraca Armije RBiH: Zbog hapšenja Nasera Orića BiH mora prekinuti odnose sa Srbijom (Video)

Protest bivših boraca Armije RBiH: Zbog hapšenja Nasera Orića BiH mora prekinuti odnose sa Srbijom (Video)

12 Juna
16:07 2015

podrska23Ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH održan je protesni skup bivših pripadnika Armije RBiH te članova udruženja porodica šehida i poginulih boraca u znak podrške ratnom komandantu odbrane Srebrenice Naseru Oriću, koji je prije dva dana uhapšen u Ženevi na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Srbija.Na protestnom skupu koji je trajao nešto više od pola sata zatraženo je da Bosna i Hercegovina zbog Orićevog hapšenja prekine diplomatske odnose sa Srbijom i povuče ambasadora iz Beograda.

Na trgu ispred Parlamenta je bio i Murat Šabanović, kapetan Armije RBiH iz Višegrada, koji je podsjetio da je jedan od onih sa difuzne potjernice.

Jasna poruka iz Srbije

– Ja sam u malo većem logoru nego u ratu, a on se zove Kanton Sarajevo. Ja ne mogu otići ni u Republiku Srpsku. Ovim putem molim da se pomogne Naseru Oriću, i ne samo njemu već svim ljudima sa tih potjernica. Mi nismo vodili privatni rat, mi smo branili državu BiH, a ako smo u toj odbrani pogriješili, onda neka nam se sudi u Sudu BiH. Hapšenja neposredno prije obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici su jasna poruka iz Srbije. Istovremeno, zločinca Šešelja su pustili iz Haga – rekao je Šabanović.

Među prisutnima je bio i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, kao i još nekoliko zvaničnika iz Kantona Sarajevo.Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je novinarima izjavio da će Vlada Kantona Sarajevo, kada je u pitanju hapšenje Orića, učiniti iste napore kao što je to učinila i kada je uhapšen penzionisani general Jovan Divjak i Ejup Ganić, kada se na sličan način pokušalo procesuirati već završene sudske predmete.

– Dok god bude sila koje pokušavaju mijenjati karakter rata ovakvim i sličnim stvarima, bit će i nas koji to nećemo dozvoljavati – rekao je Konaković.

Novinarima se obratio Šerif Patković, predsjednik koordinacije boračkih organizacija, koji je potvrdio da će oni danas tražiti prekid diplomatskih odnosa BiH i Srbije i da će zvaničan zahtjev predati tokom dana.

– Danas u Sarajevu, kao i u Zenici, Bihaću…, se održavaju skupovi podrške našem heroju, našem prijatelju, našem bratu Naseru Oriću. S druge strane, ovo je skup razočarenja za koje mislim da treba doživjeti svaki Bosanac i Hercegovac, pogotovo mi koji smo proživjeli ono što se dešavalo 90-ih. Nakon svega što se desilo, na tako gnusan način se dešavaju ova hapšenja. Ovo je stvar koja bi trebala biti izvan politike, a zapravo je politička stvar koju provodi naš susjed Srbija – rekao je Patković.

On je tokom obraćanja okupljenima pozvao na jedinstvo Bošnjaka, rekavši da “moramo preći preko nekih hatere, preko kojih ne možemo preći, a trebamo”. Istovremeno je pozvao na prekid odnosa sa Srbijom.

– Da pružimo ruku njima? Da pružim ruku, a on u ruci drži zmiju? Nema odnosa s njima! Prekidaj! To je poruka sa ovog skupa, a nadam se da će sljedeći biti mnogo masovniji. Neka svakom Bošnjaku i Bosancu i Hercegovcu, koji nije mogao pomoći Srebrenici devedesetih, bude obaveza da pomogne danas. Političari, ima da radite 24 sata. Ne vrati li se Naser, nikome u foteljama se ne piše dobro – poručio je, između ostalog, Patković.

Munira Subašić, predsjednica  Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, je podsjetila da je Orić u Haagu oslobođen optužbi za ratne zločine.

– Nakon toliko godina oni sada izmišljaju toplu vodu. Mi, majke, ćemo dok smo žive govoriti o onome što se desilo. Ujedinjene nacije će donijeti rezoluciju o Srebrenici, zločinci to ne mogu podnijeti. To će učiniti i britanski parlament. Zločinci ne mogu podnijeti što će na 20. godišnjicu genocida svjetski zvaničnici doći u Potočare. Odavde zločincima poručujem, vrijeme je da kažu istinu svojim sinovima, vrijeme je da kažu istinu svome narodu kojeg lažu 20 godina. Vrijeme je da to učine radi svoje i naše unučadi – kazala je Subašić.

Orić je heroj, simbol časne borbe za BiH

Zamjenik predsjednika Udruženja demobilisanih boraca Srebrenice Zufo Salihović je tokom obraćanja na Trgu Bosne i Hercegovine poručio da se “nismo okupili da branimo Nasera Orića, jer mi znamo da je on nevin”.

– Tu smo da ukažemo na licemjerje međunarodne zajednice u posljednjim godinama, na licemjerstvo EU i njenih institucija koje nas u BiH uporno uče demokratiji, a u praksi oni rade suprotno od toga. Svima je poznato da je Orić 3. jula 2008. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi. Sada švicarska vjeruje lažnim difuznim potjernicama Srbije, a mi smo svjedoci zločina koje je počinila Srbija. Orić je heroj, simbol časne borbe za BiH i za uzvišene ciljeve humanosti i ljudskih prava. U najtežim trenucima kada je Srbija izvršila agresiju na BiH, Orić je štitio prava na život Bošnjaka, a vodio je računa i o drugim građanima – poručio je Salihović.

Fahrudin Hasanović, predsjednik Udruženja RVI iz Tuzlanskog kantona, je u svom govoru prenio Orićevu poruku, za koju kaže da ju je dobio preko načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića.

– Zamolio nas je da budemo onakvi kavi smo bli od 1992 – 1995., da budemo onako kako to dolikuje Armiji RBiH. Srbija priča da nije učestvovala u ratu u BiH, pa što onda diže optužnice protiv građana BiH, kakve veze imaju s tim? Dok god je na čelu Srbije neko ko bi za jednog Srbina ubio hiljadu Bošnjaka, sa takvima ne treba pregovarati – rekao je, između ostalog, Hasanović.

Nakon nešto više od pola sata oko 300 okupljenih su se razišli. Rečeno je kako će u Ambasadi Švicarske predati pismo u kojem traže da se Orić pusti iz pritvora. Sa skupa je također poručeno da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, čija je posjeta Sarajevu najavljena 16. juna, nije dobrodošao.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku