hamburger-icon

Kliker.info

Proruski militanti tvrde : Gotovi su, više nemaju ni vode ni hrane

Proruski militanti tvrde : Gotovi su, više nemaju ni vode ni hrane

23 Juna
16:30 2014

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISISUkrajinski vojnici su se u ponedjeljak našli u okruženju proruskih pobunjenika nakon pokušaja da vrate nadzor nad graničnom postajom Izvarino, blizu Luhanska, čime se na istoku Ukrajine nastavio rat za kontrolu granice s Rusijom.Proruski pobunjenici, koji ne prihvaćaju vlast Kijeva i koji su proglasili neovisnost dviju pokrajina na istoku zemlje, zauzeli su od 5. juna nekoliko graničnih postaja prema Rusiji, a od petka kontroliraju Izvarino, pedesetak kilometara od Luhanska, uporišta separatista.

“Ukrajinci su računali da će munjevitom akcijom vratiti kontrolu nad Izvarinom. No stvari su pošle drugim smjerom. Sada nemaju nikakva izgleda da se odande izvuku: našli su se u okruženju, nemaju više vode ni hrane”, rekao je u ponedjeljak za AFP mjesni vođa pobunjenika Aleksandr (54) koji za sebe kaže da je zapovjednik snaga u Krasnodonu, blizu Izvarina.U Luhansku, prijestolnici samoproglašene pobunjeničke “Narodne republike Luhanska”, glasnogovornik separatista Vladimir Inogorodski zadovoljan je razvojem situacije: “Danas kontroliramo dvjestotinjak kilometara granice s Rusijom, ili gotovo polovicu njezine ukupne dužine”, rekao je za AFP.

Inogorodski je kazao da “iz Rusije stiže samo humanitarna pomoć, hrana i lijekovi, a ne vojna pomoć”, suprotno onome što tvrde vlasti u Kijevu i zapadne zemlje.Ukrajinske vlasti optužuju Rusiju da preko te granice šalje kamione s naoružanim ljudima i s vojnom opremom, pa i blindirana vozila, kako bi pomogla separatistima.Premda su se sve donedavno ukrajinski graničari redovito sukobljavali s tim konvojima iz Rusije, Kijev danas više nema nikakvu mogućnost da spriječi njihov prolaz.Nakon zauzimanja postaje u Izvarinu, pobunjenici su znatno povećali svoju prednost i čini se da pobjeđuju u ratu za nadzor granice s Rusijom.Od početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine pobunjenici su izveli više napada na granične postaje ne bi li osigurali slobodan promet prema Rusiji. (Kliker.info-JL)No url attribute defined!

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku