hamburger-icon

Kliker.info

Proglas u Banjaluci: Novinari traže zaštitu i istrage o napadima

Proglas u Banjaluci: Novinari traže zaštitu i istrage o napadima

06 Januara
07:41 2015

proglas2Novinari okupljeni oko Kluba novinara u Banjaluci digli svoj glas protiv učestalih napada na novinare i ugrožavanja njihove sigurnosti u BiH na koje ne reguju ni institucije ni vlast. U proglasu novinara zatraženo je od nadležnih da se pozabave zaštitom novinara i integriteta profesije od sile i napada kojima su konstantno izloženi. U protivnom će najavljuju i novinari na proteste pred institucije.

Ako je suditi po onoj: “Kako vam počne nova godina tako će vam bit i cijela”,  onda se novinarima u BiH ove godine crno piše. Kraj 2014. godine i pоčetak 2015. nije bio za slavlje jer su novinari u BiH bili suočeni sa brutalnim ugrožavanjem medijski sloboda i sigurnosti.

Fizički napadi na novinarske ekipe BNTV i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix.ba, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, samo su dio ovih slučajeva.

Predsjednica udruženja BH novinara Milkica Milojević kaže da ovo nije borba samo za prava novinara već i za pravo građana ove zemlje koji imaju pravo na tačne informacije i da žive u slobodnom društvu.

Ova posljednja dešavanja Sarajevu, Banjaluci i Mostaru vraćaju nas u mračni period ratnih dešavanja devedesetih godina, ističe Milojevićeva.

˝Nadam se da nas taj utisak vara i nadam se da ćemo se uspjeti izboriti za to da dostojanstveno i profesionalno radimo svoj posao, da zakoni u ovoj zemlji ne služe za to da bi se opravdala nepravda. Nadam se da će doći vrijeme kada u ovoj zemlji neće progoniti dječaka koji je rekao da je car go, nego one koji švercuju novo carevo ruho˝, kaže Milojević.

Predsjednik kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić kaže da je ovo je samo dio od 400 registrovanih slučajeva kršenja slobode izražavnja i individualnih prava novinara, zabilježenih u Liniji zapomoć novinarima od 2006. do danas.

˝Među tim slučajevima zabilježeno je 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću. Samo u 15 posto krivičnih dijela prema novinarima donesene su pravomoćne presude. U 22 slučaja nije ni pokrenuta a kamoli provedena istraga. Samo u 23 posto slučajeva došlo je do zatvaranja predmeta bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinitelje i osiguraju pravnu zaštitu novinara˝, ističe Vukelić.

Iz svega ovoga je jasno da ne postoji efikasna akcija nadležnih državnih organa i institucija Norinari smatraju da je nasilja nad njima dosta i da je krajnje vrijeme da oni koji su plaćeni za to počnu baviti svojim poslom, a ne samo da stoje sa strane i gledaju šta se dešava. Ovo ne treba da čudi jer su političari medije i novinare u Bosni i Hercegovini podjelili po entitetskim, nacionalnim i stranačkim linijama .

Zbog svega ovog Klub novinara u Banjaluci zatražio je od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa na svim nivoima vlasti traži da provode nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim djelima prema novinarima. Takođe se traži i hitna istraga o napadu na Šteficu Galić i Amera Bahtijara, urednike portala Tačno.net, kao i istragu o upadu policije u redakciju portala Klix.ba.

“Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune u navedenim i razumnim rokovima, BH novinari će pozvati novinare i medijske radnike iz cijele države na javna okupljanja pred nevedenim institucijama, dok se i posljednji zahtjev ne ispuni, a javnost obavijesti o mjerama koje su preduzeli u cilju stvaranja sigurnog i tolerantnog okruženja za rad svih medija i novinara u Bosni i Hercegovini”, kaže Vukelić.

Sarajevska novinarka Nidžara Ahmetašević smatra da je reakcija novinara zakašnjela.

“Bojim se da je kolegama u Banjaluci, ali i u Sarajevu, koji će se okupiti tek sutra, predugo vremena trebalo da shvate da se moraju pobuniti protiv režima i vlasti koja je ovakva kakva jeste i već godinama guši medijske slobode. Time pokušava gušiti i pravo govora koji ima svaki građanin ove države“, konstatuje Nidžara Ahmetašević.

Mostarski profesor Slavo Kukić kaže da je situacija u BiH zabrinjavajuća zbog učestalih napada na one koji drugačije misle i na medije koji promoviraju takva mišljenja, a koji ne prihvataju nacional- šovinističku filozofiju. Ipak, Kukić pravi razliku između upada policije u portal Klix.ba i napada na urednike portala Tačno.net.

„I u jednom i u drugom slučaju atak je na medijske slobode ali postoje detalji, po kojima se, da tako kažem, ta dva ataka međusobno razlikuju. Ovaj atak na točno.net u sebi ima elemenata jednog političkog ekstremnog radikalizma koji asocira na tridesete godine prošlog stoljenja njemačkog nacionalsocijalizma, njemačkog fašizma, ali u njemu imate elemente, primjesa u podtekstu, da tako kažem, državnog terorizma“, ocjenjuje Kukić.

Međutim, kao i mnogo puta do sada novinarska solidarnost pala je na ispitu i na ovom skupu. Osim novinara koje ovdje već uobičajeno deklarišu stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima nije se pojavio niko od medija koje kontroliše ovdašnji režim.

Urednik dnevnih novina Press RS Žarko Marković ipak se nada da će i novinari konačno pogazati odgovornost prije svega prema sebi.

“Dolazak na ovaj skup nije stvar nijednog udruženja, nijedne redakcje posebno. Dolazak na ovaj skup je stvar pojedinca i kako sko razmišlja svojom glavom. Nadam se da će ovo biti prilika da u ovoj godini definitivno novinarsku profesiju organizujemo u Republici Srpskoj na način na koji ona to zaslužuje i da definitivno dignemo glas protiv svih problema s kojima se susrećemo u našem radu”, kaže Marković.

Udruženje BH novinari i Klub novinara Banjaluka pozvali su i ostala novinarska udruženja i medijske sindikate u BiH da podrže njihove zahtjeve, te da iskažu punu solidarnost sa novinarima i novinarkama, čija se prava godinama sistematski ugrožavaju.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku