hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Suad Kurtćehajić tvrdi : Crna Gora nema nikakvih vlasničkih dokaza za Sutorinu !

Profesor Suad Kurtćehajić tvrdi : Crna Gora nema nikakvih vlasničkih dokaza za Sutorinu !

14 Januara
06:45 2015

Kurtcehajic1U četvrtak će na sjednici državnog Parlamenta tema biti rezolucija o Sutorini.Tim povodom gost  dnevnika N1 bio je professor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić.

“BiH je dugo spavala po tom pitanju, to je nešto što BiH nikada vlasnički nije izgubila. Crna Gora nije uspjela da dobije taj prostor, taj prostor je uzurpirala. Postojala je pravna mogućnost da Crna Gora to dobije, ali je trebalo da prođe kroz Ustavni sistem tadašnje Jugoslavije. To nije nikada provedeno i zbog toga Crna Gora nema dokaze o vlasničkom pravu na Sutorinu, a BiH ima. Otkad su utvrđene granice BiH na Berlinskom kongresu, tad su utvrđene granice BiH sa dva izlaza na more, a utvrđene su granice i prema Srbiji i Crnoj Gori.

BiH nikada svojom voljom te granice nije napuštala. Davati nešto na šta imaš vlasničko pravo je meni van zdrave pameti. Crna Gora lobira da se ova Rezolucija ospori, ali ona ne daje nikakve argumente. Mi smo za to da se ova cijela stvar ponovo stavi na razmatranje u Vijeće ministara, da se stvori jedna posebna komisija za Sutorinu i onda kad se uspostavi da su na našoj strani i pravne i sve druge historijske činjenice, onda ćemo mi od Crne Gore tražiti ili da nam izvrši povrat Sutorine ili ćemo ići na sud. Mi ne smijemo nikakav ugovor potpisivati s Crnom Gorom, niti parcijalni”, odgovor je Kurtćehajića na pitanje šta možemo očekivati na sjednici Parlamenta.

Na pitanje kako možemo očekivati da glasaju parlamentarci u četvrtak, Kurtćehajić je rekao: “Parlamentarci bi trebali biti racionalni. Oni su predstavnici države i naroda. Nijedna država ne bi dozvolila da teritorij nad kojim ona nije izgubila vlasnička prava dozvoli da se to tako olako uradi. Mi smo dali argumente, a Crna Gora nije dala nikakve protuargumente. Ono što je paradoksalno – članovi crnogorske Komisije su rekli da sve vrijeme dogovaranja oko granice, naši članovi Komisije nisu spomenuli pitanje granica oko Sutorine. Predsjednik te Komisije Željko Obradović je rekao da je BiH to izgubila u periodu Kraljevine Jugoslavije”.

“Jako je važno da se stvar vrati Predsjedništvu. Potrebno će biti da se oformi nova Komisija sa stručnjacima koji će razgovarati sa Crnom Gorom. Crnoj Gori treba sve objasniti. Ako nam Crna Gora dobrovoljno ne vrati Sutorinu, treba ići na sud. Crna Gora je bliža Evropskoj uniji nego mi i njoj se žuri. Može se lako desiti da Crna Gora proračuna da nema šanse na sudu, a i nema, jer nema vlasničkih dokaza za Sutorinu, da će u tom momentu reći da je uredu i da će vratiti Sutorinu BiH.

Nama se može desiti da damo nešto za ništa, jednostavno da se odreknemo nečega što je nama strateški jako značajno. To je 84 kvadratna metra teritorije, 5.300 metara mora, od toga dva kilometra ima dubinu od skoro 30 metara gdje možemo napraviti luku koja će ići prema otvorenom moru. To BiH može biti sjajna razvojna šansa. Nijedna država ne bi to olako dala”, odgovor je Kurtćehajića na pitanje da li smatra da bi moglo doći do diplomatskog sukoba.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku