hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Serwer u Beogradu : “Bosna je veći problem za Srbiju od Kosova”

Profesor Serwer u Beogradu : “Bosna je veći problem za Srbiju od Kosova”

11 Maja
04:54 2016

Daniel-Serwer7Profesor Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer rekao je u Kažiprstu na televiziji B92 da je prirodno da Srbija želi da što više utiče na smanjenje nestabilnosti u cijelom regionu.

Imamo ozbiljne probleme u Makedoniji, hronične probleme u Bosni i probleme koji se nalaze na Kosovu. Najveći izazov za Srbiju bit će Bosna”, rekao je Serwer, koji smatra i da je Srbija u nezgodnom položaju.

Kako je rekao, trenutno nije jasno kako Bosna kao država može efikasno da funkcioniše u postojećim ustavnim okvirima, a odnosi Beograda i Sarajeva i Beograda i Banje Luke su važan dio formule stabilnosti u BiH.

“Imate podijeljenu zemlju, a te podjele se podržavaju postojećim ustavom i teško je napraviti put ka reformama”, rekao je Serwer.

Kako je istakao, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stavlja Srbiju u težak položaj time što je nastavio da ističe pravo na održavanje referenduma.

Jedinstvena BiH

“Nemoguće je za Srbiju da pozdravi takve stvari, ali je nemoguće i da ne podrži Srbe u BiH. To je veliki problem”, rekao je Serwer.

Na pitanje hoće li se od Srbije tražiti da se drugačije odredi prema Dodiku, Serwer kaže da je glavni cilj Washingtona da se BiH održi kao jedinstvena, funkcionalna država.

“Stav Beograda prema svemu u BiH je veoma bitan. Ne očekujem da će bilo ko u Beogradu biti nezainteresovan za dobrobit Srba u BiH, ali istovremeno je jasno da bi Beograd volio da u Bosni i drugim zemljama u okruženju vidi funkcionalne evropske države. To znači da je to u izvesnoj mjeri u suprotnosti sa Dodikovim ciljevima”, rekao je Server.

Američki profesor je kazao da su odnosi SAD-a i Srbije veoma dobri i da se stiču uslovi i ohrabruju američki investitori za dolazak u Srbiju. Činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji Serwer vidi kao “neprijatnost”, ali ne i kao značajan problem.

“To je samo dio odnosa, nikako njihov veći dio. Mislim da je to ozbiljniji problem za Evropu. Mi bismo voljeli da se Srbija pridruži Evropi po pitanju sankcija, ali to nije veliko pitanje za SAD”, rekao je Serwer.

Istakavši da “ruska moć opada”, Serwer je rekao i da postoji mogućnost da u novoj srpskoj vladi bude proruske struje.

(Klker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku