hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Pettigrew odgovara na pitanje : “Ko je odgovoran za otklanjanje posljedica genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?”

Profesor Pettigrew odgovara na pitanje : “Ko je odgovoran za otklanjanje posljedica genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?”

24 Novembra
16:44 2018
Profesor filozofije i istraživanja o holokaustu i genocidu na Državnom američkom univerzitetu Southern Connectitut David Pettigrew danas je u Sarajevu bio uvodničar na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Ko je odgovoran za otklanjanje posljedica genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?”

Obraćajući se prije sesije novinarima, Pettigrew je rekao da vodstvo RS-a nije prihvatilo odgovornost za zločine počinjene u njeno ime od 1992-1995., uključujući genocid i zločine protiv čovječnosti.

Američki profesor podsjeća da je Vijeće Haškog tribunala (ICTY) proglasilo počinitelje krivim za sudjelovanje u nastojanju „trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata iz područja teritorija bosanskih Srba“.

Međutim, kako kaže, umjesto da preuzme odgovornost, vodstvo RS-a dosljedno je odbilo genocid i ostale ratne zločine.

Uz podsjećanje da je nedavno NSRS odbacila vlastitu odluku iz 2004. godine kojom je priznala genocid u Srebrenici, Pettigrew naglašava kako je slavljenje osuđenih ratnih zločinaca i dalje neobuzdano u RS-u, dok su istovremeno vlasti manjeg bh. entiteta osobito okrutne u suzbijanju spomenika za žrtve.

– Zabrana prikladnog spomenika za žrtve u Prijedoru je diskriminirajuća jer u Trnopolju postoji spomen na počinitelje. Visoki predstavnik Valentin Inzko je rekao da je „dostojanstvena sahrana najstarije ljudsko pravo svake žrtve“. No, ovo najstarije ljudsko pravo nestaje zbog prakse prikrivanja dokaza zloičina koji su počinjeni u masovnim grobnicama na području RS-a – kaže Pettigrew.

U slučaju Srebrenice, Prijedora i drugih područja, potcrtava, neki ljudski ostaci žrtava još nisu pronađeni ili identificirani. Stoga je, smatra, postavka spomenika iznimno važna za porodice poginulih, kao jedinu moguću društvenu alternativu dostojanstvenoj sahrani.

– Međutim, u svom govoru 28. juna 2018., Milorad Dodik govorio je samo o srpskoj viktimizaciji i potrebi etničke homogenosti i autonomije. U srijedu, 11. jula 2018. godine, član SNSD-a Rajko Vasić zanijekao je genocid i prijetio novim. Doista, s komentarima poput Dodikovih i Vasićevih, može se samo strahovati da postoji i genocid koji tek dolazi – upozorava Pettigrew.

Prema njegovim riječima, čak je i visoki predstavnik podigao izglede za još jedan rat kada je izjavio da – „ako Srebrenica postane dio druge države, to bi mogao biti slučaj za novi rat“.

– Ipak, insistiram da pitanje ne bi trebalo biti hoće li biti još genocidne agresije, već „zašto niko ne radi ništa da bi je spriječio“?. Mrzovoljna retorika Dodika, međutim, ograničava bosanske Srbe, jer kao takva isključuje mogućnost sudjelovanja u egzistencijalnoj solidarnosti sa žrtvama – rekao je Pettigrew.

Postavio je pitanje šta bi onda bila karta puta za put ka budućnosti za BiH?

– Prvo, vodstvo RS-a moralo bi se udaljiti od svojih osnivača. Drugo, RS bi trebala pristati na nacionalne zakone protiv poricanja genocida i glorifikacije ratnih zločinaca, kako bi se spriječile daljnje traume preživjelima. Priznanje RS-a u Daytonu do sada je bila nagrada za uspješan genocid, a jedini odgovarajući odgovor bio bi ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavnu reformu – ocjenjuje Pettigrew.

Navodi kako izbjeglice moraju biti dobrodošle da se vrate i žive u zajednicama iz kojih su prisilno protjerane, dok bi zaposlenost trebala biti dostupna bez diskriminacije. Također, Ured visokog predstavnika treba podupirati postavku spomenika žrtvama u Višegradu, Prijedoru i Foči, jer bi to poštivalo uspomenu na žrtve i doprinijelo lokalnom pomirenju.

– Postoje izazovi, ali za budućnost i mlade. Ne smijemo izgubiti nadu. Moramo se držati nade da će se govoriti o istini o genocidu i djelovati na temelju te istine, te na taj način doći do pravde i budućnosti za demokratsku i multikulturalnu BiH – zaključio je Pettigrew.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 24 Novembra, 18:13

    Volio bih čuti usaglašeno mišljenje Predsjedništva BiH-a na ovaj text.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku