hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Lavić upozorava : “Šta nam nude? Vojne jedinice da ratujemo, da Srbi idu u Beograd po mišljenje?”

Profesor Lavić upozorava : “Šta nam nude? Vojne jedinice da ratujemo, da Srbi idu u Beograd po mišljenje?”

22 Septembra
15:31 2019

Senadin Lavić s Fakulteta političkih nauka Sarajevo bio je jedan od uvodničara na današnjoj sesiji Kruga 99 o temi ”Bosanska nacija!?!“. Na upit novinara o govorio je i o jučerašnjem sastanku u Beogradu gdje su se susreli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i lideri stranaka i institucija iz entiteta Republika Srpska, a čiji je povod bio usvojena deklaracija SDA.

U Deklaraciji SDA usvojenoj na Kongresu te stranke, a koja je u javnost procurila nekoliko dana ranije i izazvala oštre reakcije političke javnosti u RS, pored ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj SDA, usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao “demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina s tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim, sa glavim gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine”. 

Također, u Deklaraciji se navodi da bi izvršnu vlast činili predsjednik države i Vlada Republike Bosne i Hercegovine, a sudsku redovni sudovi s Vrhovnim sudom Republike BiH. Regionalni nivo vlasti činilo bi pet ili više multietničkih regija dok bi lokal činili gradovi i opštine.

“Očigledno je da jednu stvar stalno zanemarujemo, a to je činjenica da je Republika Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine stupila u internacionalni poredak Ujedinjenih nacija. Ta činjenica sprečava i zaustavlja sve njihove aspiracije koje imaju od 19. stoljeća. Nemojte reći da ne postoji bosanska nacija, ona je priznata u svijetu”, kazao je Lavić.

Poručio je da su etnopolitike na Balkanu su došle do zida.

“Šta nam novo nude? Vojne jedinice da ratujemo, da Srbi idu u Beograd po svoje mišljenje. Zar nije sramota za nas sve da Srbi i Bosne moraju ići u Beograd tražiti mišljenje od Vučića ili nekoga drugog? Srbi su bosanski ljudi, naši Srbi, Srbi iz BiH. Ovdje je sve njihovo”, naveo je Lavić.

Lavić je kazao kako pojam bosanska nacija u ovoj društvenopolitičkoj zbilji izaziva brojne kontroverze i smatra da su one oko pojma bosanska nacija fabricirane i zlonamjerne.

(N1)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 23 Septembra, 19:37

    ZAŠTO STE MI IZBRISALI KOMENTAR

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku