hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Kukić o vladi tzv. Herceg-Bosne : Dokument HDZ-a je priča o troentitetskoj BiH

Profesor Kukić o vladi tzv. Herceg-Bosne : Dokument HDZ-a je priča o troentitetskoj BiH

02 Maja
16:29 2019

HDZ BiH usvojio je na 13. izbornom saboru programski dokument koji se, između ostalog, bavi tematikom ustavnog preuređenja BiH.

Iako javnost nije imala uvid u cjelokupan dokument, pojedini mediji prenijeli su dijelove koji se tiču konkretnog viđenja uređenja države.

HDZ BiH tako predlaže BiH organizovanu na tri nivoa vlasti, te objašnjava da svaki od tih nivoa treba imati zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, pri čemu se srednji nivo vlasti treba urediti s najmanje trima ustavno-administrativnim jedinicama (teritorijalne), a Sarajevo kao glavni grad BiH ustrojiti kao distrikt. U dokumentu se, između ostalog, kaže da bi ove jedinice trebalo da imaju mogućnost diskontinuiteta teritorija.

Politički analitičar i ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić u razgovoru za Vijesti.ba ističe da rješenja koja u pomenutom dokumentu predlaže HDZ BiH nisu ništa novo.

“To je priča koju, na ovaj ili onaj način, imamo u javnom prostoru već nekoliko godina. To je priča iza koje stoji zahtjev za redefiniranjem teritorijalne organizacije. To je priča o troentitetskoj BiH”, kategoričan je Kukić.

Postavlja pitanje kome je potrebna ta priča.

“Mislim da ta priča ne treba ni Hrvatima, ni Srbima, ni Bošnjacima, kao što ne treba priča ni o entitetima uopšte. Ali dvoentitetska podjela BiH je dio ustavnog ustroja i nju je nemoguće mijenjati bez opšteg društvenog konsenzusa”, potcrtava naš sagovornik.

Ukoliko bi se sada zadiralo dalje u parcijalizaciju zemlje, mišljenja je da bi to imalo dodatne negativne efekte u smislu demografskog preseljavanja stanovništva.

“Vrlo sam uvjeren da bi to demografsko preseljavanje stanovništva ispostavilo najveću cijenu Hrvatima, iz prostog razloga što ta priča može piti vode na prostoru od Stoca do Livna, a u svim drugim dijelovima BiH ona bi definitivno značila demografsko pražnjenje i ono malo Hrvata što ih ima. U Republici Srpskoj ih i tako nema, ali materijalizacija ove ideje bi dovela do pražnjenja Hrvata i u tuzlanskom, i u sarajevskom, i u zeničkom regionu. Ja sam siguran da bi dovela do pražnjenja i na prostoru srednje Bosne. Prema tome, to nije priča koja je u funkciji – pošto se tim funkcijama oni vole igrati – zaštite interesa Hrvata. To je priča samo koja ovjekovječuje vlast HDZ-a, i ne HDZ-a, nego interesno-kriminogene vrhuške koju pod kontrolom drži HDZ, a u zatočeništvu i čitav hrvatski narod”, upozorava ovaj sveučilišni profesor.
Profesor Kukić kaže da je za takvu ideju nužna je promjena Ustava, a za promjenu Ustava nužna je dvotrećinska većina u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

– “Za tu ideju dvotrećinska većina se definitivno ne može osigurati”, ističe Kukić.

Kukić smatra da u konačnici cilj lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića nije teritorijalna reorganizacija, nego da je ideja o teritorijalnoj reorganizaciji u funkciji pritiska da se prihvate izmjene Ustava i Izbornog zakona “koje na faktičkoj ravni omogućuju miran san njemu i HDZ-u sljedećih stotinu gorina”.

“Prema tome, kad bi im se to udovoljilo, a time oni imaju faktičku moć na tom prostoru gdje su Hrvati nominalno većinski, budite sigurni, odustali bi oni od trećeg entiteta, kao što će odustati od mnogih drugih zahtjeva. Ponavljam, ja vjerujem da je taj dio materijala naprosto u funkciji pritiska da se ide u izmjenu Izbornog zakona prema viđenju koje je u parlamentarnu proceduru i prije ovih izbora uputio HDZ”, zaključuje Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku