hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Kazaz bez dileme : Slučaj Mostar pokazuje da SDA vodi BiH u teritorijalnu podjelu !

Profesor Kazaz bez dileme : Slučaj Mostar pokazuje da SDA vodi BiH u teritorijalnu podjelu !

09 Juna
05:46 2016

kazazPodjela građevinskog zemljišta je ništa drugo do podjela Mostara smatraju analitičari. Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da je sporna dodjela građevinskog zemljišta u pregovorima o Mostaru sagovornici TV1 tvrde, nije sporno zemljište, već želja da se Mostar podjeli.

Nakon jučerašnjih pregovora predsjednik SDA je iznio još jedan argument za svoje stavove po pitanju Mostara. U pitanju je građevinsko zemljište.

„Sporna je dodjela gradskog građevinskog zemljišta, ne želimo da se to radi mimo volje Bošnjaka, tamo gdje oni čine većinu u Mostaru, to je neupitna stvar, sa tim se slaže i HDZ, to je evropski standard lokalne samouprave, ali nismo iznašli taj mehanizam. Mi smo to htjeli kroz par općina ili podjedinica u lokalno samoupravi“, poručio je predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Analitičari smatraju da je upravo podjela građevinskog zemljišta na “bošnjačko” i “hrvatsko” konačna podjela Mostara. Upozoravaju, tu ne bi bio kraj podjelama.

„Slučaj Mostar pokazuje da Bakir Izetbegović, vrh SDA i mostarska SDA vode BiH u teritorijalnu podjelu zemlje, pri čemu argument da je važno da građevinsko zemljište kontroliše lokalna SDA postaje argument koji dugoročno BiH u ozbiljnu političku krizu sa nesagledivim posljedicama“, smatra politički analitičar Enver Kazaz.

Raspodjela građevinskog zemljišta izmedju Hrvata i Bošnjaka u Federaciji, stavila bi tačku na podjelu zemlje, a onda bi mogli nastati problemi, jer će Bošnjaci, koji su i najbrojniji konstitutivni narod, odbiti nesrazmjerno mali dio zemlje upozorava Kazaz.

„Bošnjaci objektivno govoreći kontroliraju 24%  teritorije koju je kontrolisala Armija BiH i ići na takvu vrstu teritorijalne podjele zemlje, a pričom o građevinskom zemljištu Izetbegović to radi podrazumjeva stvoriti preduvjete za radikalnu Bošnjačku politiku koja će na argumentu nepravednosti Dejtonskog sporazuma ne samo da se radikalizira nego se može i militarizirati“, pojašnjava Kazaz.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku