hamburger-icon

Kliker.info

Profesor John Esposito tvrdi : Vjera i ideologija nisu uzrok terorizma, to su politika i ekonomija!

Profesor John Esposito tvrdi : Vjera i ideologija nisu uzrok terorizma, to su politika i ekonomija!

02 Jula
07:24 2016

esposito1Teroristički napad u Istanbulu imat će brojne posljedice, među kojima će biti ujedinjavanje turskog naroda iza aktuelnih vlasti predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” profesor Džon Espozito (John Esposito), vodeći svjetski stručnjak za muslimansko-kršćanske odnose.

Espozito je doktor međunarodnih odnosa i islamolog, a predsjednik je Centra „Prince Al-Waleed bin Talal“ u Vašingtonu te autor niza najrelevantnijih djela iz ove oblasti. Prema njegovim riječima, posljednji događaji pokazuju da je širenje terorističke organizacija ISIL usporeno, ali da nema pokazatelja konačnog poraza.

Jačanje Erdoana

Očekujete li širu krizu nakon stravičnog napada na aerodromu? Šta bi se moglo dogoditi sada?

– Ekonomski, ovaj napad, ali i oni raniji imat će veliki utjecaj na turizam i prihode od njega za Tursku. S druge strane, on će rezultirati otvaranjem dodatnih poslova u okviru vlasti, koja će jačati vojne i sigurnosne agencije.

Politički će u kratkom roku, kao što se to dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama i s njihovim liderima, značiti ujedinjavanje zemlje i naroda uz vlast predsjednika Erdoana, u ime nacionalizma i sigurnosti. Također, možemo očekivati ublažavanje tenzija između Turske i Evropske unije i SAD, a sve u ime borbe protiv nasilnog ekstremizma.

Jesu li ISIL i slične terorističke organizacije blizu potpunog poraza, ne samo na terenu u Siriji nego globalno?

– Rapidno širenje ISIL-a je usporeno i oni gube svoja uporišta, ali za njih još nema prave opasnosti od potpunog poraza. Upravo je ta situacija motivirala ISIL da zaprijeti napadima van Bliskog istoka, i to su oni kakve smo vidjeli u SAD, u Parizu, Briselu, Ankari i sada u Istanbulu. To je odgovor evropskim, američkim vojnim operacijama, zajedno sa saveznicima u Siriji i Iraku protiv ove terorističke grupe.

Ima napretka

Smatrate li da su aktivnosti međunarodne zajednice i vlada u borbi protiv nasilnog ekstremizma efikasne? Ima li uspjeha u toj vrsti borbe?

– Nekog napretka ima, to moram reći. Ali, generalno, programi protiv nasilnog ekstremizma nisu se pokazali naročito efikasnim. Prečesto, umjesto da se fokusiraju i utječu na prave izvore i korijene koji su politički, ekonomski i socijalni, oni se odnose na ideologiju i vjeru koje igraju ulogu u legitimiziranju i mobiliziranju, ali nisu pravi uzrok nasilnog ekstremizma.

Bez pravog tretiranja istinskih korijena terorizma i nasilnog ekstremizma, uništavanje ISIL-a ili El-Kaide samo će izazvati stvaranje nekih novih terorističkih grupa.

Trampova pobjeda bila bi katastrofa

Već smo duboko u kampanji za budućeg američkog predsjednika. Šta će značiti ako Donald Tramp (Trump) pobijedi, posebno u kontekstu događaja poput onih u Istanbulu ili, recimo, krize u Evropi zbog migracija i izlaska Velike Britanije?

– Ako je suditi prema onome što je Tramp govorio o islamu i muslimanima i zastupao u pogledu imigracijske politike i Brexita, njegova pobjeda u utrci za američkog predsjednika bila bi katastrofa!

Kao što su to činile radikalne desničarske stranke u Evropi, i njegova ksenofobija i islamofobija oslabile bi, kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i u cijelom svijetu, vladavinu osnovnih demokratskih principa. To bi oslabilo utjecaj onih vrijednosti kao što su jednakost, ljudska prava, pluralizam i prava građana. Također, to bi bila poruka opasnim militantnim politikama u drugim zemljama da trebaju hraniti, a ne boriti se protiv ekstremizma.

Tarik Lazović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku