hamburger-icon

Kliker.info

Profesor Filandra u Pressingu : “BiH u bliskoj budućnosti prijeti unutarmuslimanski sukob”

Profesor Filandra u Pressingu : “BiH u bliskoj budućnosti prijeti unutarmuslimanski sukob”

01 Marta
07:06 2016

filandraPrijetnje koje je dobio reisu-l-ulema Husein Kavazović se moraju shvatiti ozbiljno, rekao je večeras u Pressingu Sanin Musa, profesor islamskih nauka.

Nakon što je Islamska zajednica BiH pozvala tzv. paradžemate da se uključe u institucije IZ-a krenule su i prve otvorene prijetnje reisu, ali i drugim istaknutim muslimanima u BiH od pripadnika ISIS-a koji se trenutno nalaze u Siriji.

“Ipak, javnost je na ove prijetnje tiho reagovala. Ljudi su vrlo zabrinuti i očekuju da država radi svoj posao”, rekao je Filadra, dok je Musa dodao da “prijetnje nisu nezamarive”.

Na pitanje voditelja Pressinga Amira Zukića da li postoji mogućnost da bi moglo doći do novih terorističkih napada dekan FPN-a smatra da postoji druga opasnost, a to je…

“U bliskoj budućnosti ovdje može doći do unutarmuslimanskog sukoba i priča o paradžematima je dio te priče. Sve islamofobična strane će raditi da dođe do ovog sukoba. Na žalost, unutar muslimanskog svijeta postoje dijelovi koji će biti pogodni za manipulaciju. Zbog svega ovoga svi činioci društvenog i vjerskog života moraju biti odgovorni”.

Podsjetio da postoji “trend” unutarmuslimanskog sukoba u svijetu i da se to reflektuje i na BiH.

“Svjetski tokovi se reflektuje na nas, ali mnogo više negativni nego pozitivni”.

Sanin Musa se također složio sa Filandrinom tvrdnjom o mogućnosti sukoba među muslimanima.

“U BiH već postoje razni uticaji u vezi islama. Islam je toliko dubok da se može tumačiti na mnoge načine. Trenutno postoji tekfirska struja, koja se oslanja na ekskluzivnost i zbog banalnih razloga proglašava muslimane nevjernicima, i šiitske, koja je kao lijepo upokovana kutija u kojoj se krije nešto vrlo opasno. Između ovih struja nalaze se vjernici u BiH”.

Upravo zbog ovog problema poziv Islamske zajednice da, kako kaže Filandra, institucionalizira i monopolizira vjerki prostor među bh. muslimanima je “hrabar poziv”. Ipak, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu smatra da ovaj “projekat IZ-a” neće biti efektivan.

“Statična pozicija, komotna pozicija Islamske zajednice neće se moći dugo zadržati. Od samog IZ-a očekuju se značajne reforme i zato će ova integracija u početku biti samo formalna”, objašnjava Filandra.

Profesor islamskih nauka Sanin Musa je poručio da Islamska zajednica mora biti vodilja svim muslimanima u BiH i da se reis mora poštovati kao vrhovni poglavar.

“Ali i Islamska zajednica treba otvoriti vrata svoga sistema svima onima koji žele da pomognu”, zaključio je Musa.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - ČESTITKA
    puka 59 - ČESTITKA 01 Marta, 15:17

    Veterani 317 sbbr Heroj grada sa kapije Bosne žele svojim Veteranima – Job puno zdravlja i Dijaloga sa porukom SAMO ZA JEDNO UŽE .POZDRAV DOMOVINI

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku