hamburger-icon

Kliker.info

Profesor bezbjednosti Zoran Dragišić : ‘Beograd je Milorada Dodika pustio niz vodu’

Profesor bezbjednosti Zoran Dragišić : ‘Beograd je Milorada Dodika pustio niz vodu’

14 Maja
10:27 2013
Zvanični Beograd je predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika pustio niz vodu, kaže u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti dr. Zoran Dragišić.Kako ističe profesor Dragišić, odnosi na relaciji između zvaničnog Beograda i Dodika nikako nisu dobri.

”Odnosi Banja Luke i Beograda nisu dobri”

”Posebno ako pogledamo samo činjenicu da je Milorad Dodik učestvovao u organizaciji mitingaša koji su dolazili u Beograd da protestuju protiv sporazuma Prištine i Beograda iz Bruxellesa. Vidjeli smo da je Dodik u zadnjem trenutku neke ljude povukao, ali, u svakom slučaju, jedna ekipa koja je došla iz Banjaluke ovde u Beograd, očigledno je došla u Dodikovoj organizaciji. To samo govori da odnosi između zvaničnog Beograda i Banjaluke nisu dobri. Sve one priče nakon pobede Tomislava Nikolića da se u odnosima Beograda i Banjaluke neće ništa promeniti, očigledno nisu tačne. Očigledno da ti odnosi nisu dobri, da je Dodik pušten niz vodu i da nema podršku Beograda”, kaže Dragišić.Dragišić dodaje kako će mnogo toga zavisiti i od toga kako će Dodik proći na izborima iduće godine.”Ukoliko izgubi izbore, a neka nova garnitura iz RS uspostavi dobre odnose sa Beogradom, stvari će se vratiti na staro. Međutim, ako Dodik ponovo pobedi, može se očekivati dodatno zatezanje odnosa na relaciji Beograd – Banjaluka, što će, svakako, imati refleksije i na odnose Beograda i Sarajeva”,ocijenio je.Posljednjih dana u medijma bliskim vlastima u Beogradu pojavile su se znakovite optužbe da je Dodik povezan i sa prvoosumnjičenim u akciji ”Lutka” u BiH i čovjekom sa američke ”crne liste” narko-bossova Naserom Keljmendijem, kao i zloglasnim ”Zemunskim klanom”, da je bio upetljan u šverc cigareta…

 Također, problematizira se i privatizacija kompanija u Srbiji u koje je Dodik ušao vlasnički.To je potpuno suprotno od načina kako se Dodika do sada tretiralo u Beogradu. Naglašava da se protiv Dodika vodi jedna vrsta kampanje u Beogradu.”Dodik nije u ljubavi sa sadašnjim vlastima u Srbiji. On je sa prethodnim vladama bio u veoma dobrim odnosima. Bio je praktično najdraži gost u Beogradu. Što mi kažemo ovde u Beogradu, koje su prednosti ove vlasti – to što nije dobra ni sa Dodikom, ni sa Đokovićem, niti sa Kusturicom. Tako da sve to ukazuje da se vlast odmiče od estrade, što nije loše generalno”, ističe Dragišić.Na pitanje da li je procesuiranje i distranciranje vrha Srbije od Dodika tražio Bruxelles ili je riječ o ličnim animozitetima, jer je Dodik otvoreno podržavao bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, profesor Dragišić veli da ima ”i jednog, a i drugog”.”Ova borba protiv korupcije i kriminala u Srbiji je, također, diktirana zahtevima Bruxellesa. Dok Bruxelles nije jače pritisnuo te konkretno 24 privatizacije koje su sporne, niko se na to nije posebno obazirao. Pojačana Dodikova nacionalistička retorika mi ukazuje da je on izgleda umešan u nekakav kriminal. Čim neko postane mnogo veliki patriota, mnogo veliki vernik, čim su mu interesi naroda iznad svega, očigledno je da su mu prsti u pekmezu. Ja čim čujem patriotsku retoriku počnem da brinem gde mi je novčanik”, govori Dragišić, naglašavajući da je potrebno, ipak, prezentirati čvrste dokaze o eventualnoj vezi Dodika i Keljmendija, odnosno ljudi iz kriminalnog miljea.

Dodik će biti procesuiran u Beogradu

Osvrćući se na mogućnost da Dodik, zaista, bude procesuiran u Beogradu, o čemu se sve više govori o posljednje vrijeme, profesor Dragišić je naglasio:”Kada bi se u celom našem regionu zadao ozbiljan udarac organizovanom kriminalu, mnoge političke stvari bi se rešile mnogo lakše. Jer, ja naravno ne mislim da iko treba da bude zaštićen pa i Dodik. Ukoliko postoje sumnje da je upetljan u nekakve nezakonite radnje, on zbog toga mora biti prozvan i procesuiran. Odgovornost za krivična dela ne može nikoga da spasi nikakva politička retorika. Tako da ja mislim da bi bilo jako loše da Dodik zbog politike ne bude pozvan na eventualnu odgovornost ako je nešto kriv. Ili da zbog  politike bude pozvan, ako nije kriv”.Boji se, ipak, da srbijansko društvo nije dostiglo nivo zrelosti da odvoji kriminal i politiku.”Ja bih bio jako srećan da se te privatizacije ispitaju na jedan potpuno profesionalan način i da se bez milosti procesuira svakoga za kog se ustanovi da je vršio krivično delo. Ja verujem da će Dodik biti pozivan, ali pretpostavljam da će se oko svega toga, kao i obično, dići velika politička frka i da će se sve onda završiti na političkom terenu. Dakle, pravosuđe će ponovo biti poklopljeno politikom”, zaključio je Dragišić.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku