hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Zoran Pusić : Građanska BiH je pomak prema EU, to je i interes Hrvatske

Prof.dr. Zoran Pusić : Građanska BiH je pomak prema EU, to je i interes Hrvatske

21 Novembra
07:35 2018
Pomak prema građanskom principu je pomak prema boljoj funkcionalnosti i većoj stabilnosti BiH i, u konačnici, lakšoj i bržoj integraciji u EU, smatra ugledni profesor na Sveučilištu u Zagrebu Zoran Pusić.

– Mislim da to većina građana BiH mogu prepoznati kao svoj interes, a i članovi Vlade Republike Hrvatske, bez obzira iz kojih stranaka dolaze, trebali bi to prepoznati kao interes Hrvatske – ističe Pusić.

U razgovoru za Vijesti.ba, ovaj ugledni zagrebački profesor prokomentarisao je jučerašnju sjednicu Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu, na kojoj je na zahtjev Hrvatske raspravljano o situaciji u BiH nakon oktobarskih izbora.

Ministri vanjskih poslova EU kao prioritet su postavili što hitnije formiranje vlasti i provođenje ekonomskih reformi iz Reformske agende, dok se izmjene izbornog zakonodavstva ipak nisu našle u samom vrhu prioriteta, što je u suprotnosti s ranijim najavama zvaničnika Hrvatske i HDZ-a BiH, čiji predsjednik Dragan Čović proces implementacije izbornih rezultata uslovljava upravo izmjenama tog zakona u skladu s onim principima koje ta stranka zastupa.

– Izmjena Izbornog zakona unutrašnja je stvar BiH, ali poštivanje ljudskih prava u BiH ne bi trebala biti samo unutrašnja stvar BiH, naročito ne kao potencijalne članice EU – kaže Pusić.

Prema njegovim riječima, nasuprot argumentima da se predloženim izmjenama Izbornog zakona ne bi povećala demokratska prava građana BiH hrvatske nacionalnosti, stoji povećanje izgleda jedne stranke – HDZ-a BiH.

– Da vodstvo HDZ-a Hrvatske navija za svoju filijalu u BiH – može se razumijeti, ali da to rade kao nosioci najviših političkih dužnosti, dakle uime Hrvatske, neprimjereno je – mišljenja je Pusić.

Nekada se, podsjeća, na cijelom području BHS jezika (tako su bosanski, hrvatski i srpski zvali na sudu u Hagu) govorilo: “Ubi me prejaka riječ/reč”.

– Kao što je Marko Oršolić govorio devedesetih da bi se našim narodima trebalo na neko vrijeme uzeti nož iz kuhinje, bilo bi dobro da se riječi poput agresije (Hrvatske na BiH), koje imaju konotaciju obilježenu strašnim događajima, dakle i jakim emocijama, ne upotrebljavaju olako – poručuje naš sagovornik.

Smatra da je Dejtonski mirovni sporazum od prije 23 godine bio “umijeće mogućeg”, sporazum koji je prekinuo rat i dao početne osnove za mir.

– On je “sveto pismo” u smislu da se ne bi smjelo ići ispod standarda koje propisuje. Ali niko ne zabranjuje da se ti standardi poboljšaju, a pomak prema građanskom principu pomak je prema boljoj funkcionalnosti i većoj stabilnosti BiH i, u konačnici, lakšoj i bržoj integraciji u EU – potcrtava Pusić.

Naglašava da je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na oktobarskim izborima izabran glasovima birača iz FBiH i strogo po Ustavu.

– Nigdje ne piše kakve političke stavove taj član treba zastupati, niti ko u FBiH za njega ne bi smio glasati. Hrvatski političari koji tome prigovaraju trebali bi uvidjeti da je anomalija u smislu demokracije to što takav princip nije zastupljen na cijelom teritoriju BiH. A zabrinutost HDZ-ovih političara za položaj Hrvata u BiH, obzirom na cjelokupni doprinos HDZ-a tom položaju, mogla bi se shvatiti kao oštra samokritika – zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku