hamburger-icon

Kliker.info

Prof. dr. Zlatko Hadžidedić : Trump je održao historijski govor kakav nismo čuli iz usta američkog predsjednika još od Ruzvelta (Video)

Prof. dr. Zlatko Hadžidedić : Trump je održao historijski govor kakav nismo čuli iz usta američkog predsjednika još od Ruzvelta (Video)

21 Septembra
04:32 2017

Mislim da svijet nije u opravdanom strahu nakon govora Trupa u UN-u. Radi se o retorici koja kod Trumpa sada postaje stvar rutine. Slobodno se može razgrnuti taj sloj retorike koja je kod njega prisutna i pokušati pogledati šta je stvarno rekao.

Mislim da je ovo historijski kakav nismo čuli iz usta američkog predsjednika još od Ruzvelta, da ne kažem od Vilsona i njegovih čuvenih 14 tačaka o samopredijeljenju naroda, kazao je za TV1 dr. Zlatko Hadžidedić stručnjak za međunarodne odnose.

Po prvi put smo imali priliku da čujemo tvrdnju da SAD ne namjeravaju nametati svoju volju državama koje su suverene i koje imaju vlastiti politički sistem.

Dodaje da su protekle administracije zagovarale globalizaciju i stvaranje naddržavne strukture koja bi funkcionisala neovisno od državnog suvereniteta koja bi prije svega bila zasnovana na moći globalnih finansija, što je nešto što bi svijet odvelo u pravcu koji bi se malo kome dopao osim malom krugu ljudi.

“Ovo je pokušaj reafirmacije suverene države iza čega opet stoje vrlo realni interesi kapitala, ali ovaj put kapitala koji je prije svega vezan za vojno-industrijski kompleks i vojsku. Trump u svome timu ima tri generala i oni su u suštini ti koji kroje tu politiku. Sa jedne strane svijet će imati iskustvo sa povećanom prodajom oružja, napetnosti će rasti ali opasnost od globalnog sukoba nije nužno prisutna”, smatra Hadžidedić.

Hadžidedić kaže da je prilično iznenađen izjavom austrijskog predsjednika koji je kazao da Trump poziva na rat protiv EU, i da nešto poput toga nije mogao uočiti u Trumpovom govoru.

“Moglo bi se reći da je briselska birokratija krenula u globalističkom pravcu o kojem sam govorio. Možda nekim krugovima također ne odgovara pozivanje na suverenost i da svaka država se brine sama za sebe, ali ono što treba naglasiti je da suverenitet o kojem Trump govori se zasniva na legitimitetu koji se zadobiva tako što država služi svom vlastitom narodu i mislim da je jako dobro da se taj princip reafirmira. Tako da je to zaista ne bi mogao vidjeti kao rat protiv EU ali bih mogao reći da postoji sukob između dvije vizije svijeta”, kazao je Hadžidedić.

On je komentarišući Vučićevo tumačenje Trumpovog govora kazao da je Vučić jako dobro razumio taj govor, na sličan način kako sam ovdje objasnio, ali se mora biti svjesno da se on nalazi u jako nepovoljnoj poziciji u odnosu na vlastitu javnost.

” Vučić je neko ko je došao sa zaleđem Njemačke i EU i sa zadatkom da stabilizira stanje na Zapadnom Balkanu, on se u tome smislu i trudi ali se nalazi u jako nepovoljnoj poziciju u odnosu na ono što mi mogli nazvati beogradskom čaršijom koja je i dalje okrenuta politici stvaranja tenzija i koja i dalje ne odustaje od velikosrpske politike a zato ima i podršku nekih globalnih sila. Vučić je shvatio da se moraju smiriti tenzije inače će se naći na američkom radaru. Mislim da je to mudra poruka koja im je upućena, tako da je Vučić dobro protumačio Trumpov govor”, ističe Hadžidedić.

Dodao je da Vučićeve prijateljske izjave prema BiH treba uzeti kao znak dobre volje, ali on prije svega mora da se obračuna sa snagama unutar vlastite zemlje koje i dalje teže destabilizaciji i pokoravanju BiH i sličnim fantazijama.

On je upozorio da se već sljedeće godine nalazimo pred konferencijom u Londonu gdje se nažalost sprema novi program podjele BiH i posljednje povećavanje tenzija od strane Grabar Kitarović treba da dovede do jednog osjećaja da maltene predstoji rat i kao da se nalazimo u 1992.godini.

“Balkanske zemlje nemaju više potencijal za rat, ali moguće je stvoriti psihozu rata, a onda organizujete jednu konferenciju koja bi navodno trebala donijeti jedno mirno rješenje, a to je da podijelite BiH. To što dolazi iz Hrvatske posmatram u funkciji podizanja tih tenzija koje region trebaju pripremiti za tu konferenciju”, kazao je Hadžidedić.

Dodao je da ima potrebu pohvaliti reakciju ministra Mektića koji je, ističe Hadžidedić, reagirao na jedan državnički način, gdje je naprosto rekao, Da – mi to radimo i svaka država to radi, a pogotovo se ima pravo štititi interesi države od privatnih interesa.

“Pohvalio bih taj istup, i mislim da nakon dugo vremena čujemo jedan državnički istup od strane bh političara”, kazao je Hadžidedić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku