hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Zlatko Hadžidedić : Britanija želi podjelu Bosne i Hercegovine i Makedonije

Prof.dr. Zlatko Hadžidedić : Britanija želi podjelu Bosne i Hercegovine i Makedonije

17 Avgusta
15:17 2017

Hrvatska djeluje kao faktor nestabilnosti, dok je strateški cilj Srbije eurointegracije, kaže za N1 prof. dr. Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose, političku teoriju i teoriju nacionalizma.U srijedu je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi u zvaničnu posjetu BiH 7.i 8. septembra. Očekuje se i posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Hadžidedić ocjenjuje da od ovih susreta ne možemo očekivati ništa novo, ipak…

“Svijet se nalazi u turbulencijama i kretanjima i sasvim je moguće da i ovi subjekti (Vučić i Kitarović) promjene svoje ponašanje. Vučić jeste napravio zaokret u politici u odnosu na bivšeg srbijanskog predsjednika Nikolića koji se trudio da pokaže kako ga podržava Rusija, što je vrlo upitno i vrlo je vjerovatno da je Nikolić samo paradirao. Vučić jasno pokazuje proevropsku orijentaciju, on je pod očiglednim uticajem njemačke vlade i to je novi element na ovim prostorima”.

Hadžidedić ističe da taj njemački uticaj bi mogao donijeti mnogo konstruktivniju politiku za BiH, ali i region.

“Njemačka je uvijek bila ta kojoj je cilj bio stabilnost regiona za razliku od Britanije. Strateški cilj Britanije i pojedine američke administracije bila je podjela BiH, Makedonije i permanentna nestabilnost Balkana”, objašnjava gost Novog dana i dodaje:

“Njemačka je postala aktivan faktor na ovim prostorima. Druga stvar je mnogo značajnija, a to je da je Britanija Brexitom sama sebi zabila autogol. Britanija je potakla krize poput Grčke kako bi dovela do raspada Evropske unije.To se nije dogodilo nego se desilo nešto sasvim suprotno – ojačana je osovina između Francuske i Njemačke”.

Britanije i dalje ima jak uticaj među političarima na Balkanu, kaže Hadžidedić i podsjeća na nedavnu Incijativu Triju mora kojom se pomoću “sličnih režima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Poljskoj” pokušava razdvojiti Njemačka od Rusije.

Također, dodaje da je mit kako Njemačka stoji iza Hrvatske koju smatra “faktorom nestabilnosti” na Balkanu.

“Isti ti kojima odgovara nestabilnost pokušavaju preko Hrvatske, poput suludih izjava Kitarović o teroristima i Čovićevog djelovanja daljnje usložiti situaciju u BiH. Niti Srbija niti Hrvatska, kako tvrde, nisu prijatelji BiH nego oni djeluju u skladu sa svojim interesima. Trenutni interes Srbije je da djeluje prema EU. BiH nažalost ima gori položaj od Srbije koja uvijek ima artikuliranu vanjsku politiku. Srbija igra vještu igru podizanja cijene samoj sebi i ona je ponovo u centru, kada su evropske integracije u pitanju”, ocjenjuje stručnjak za međunarodne odnose i političku teoriju.

Jedno od otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske je pitanje Pelješkog mosta koje je uzburkalo unutrašnje odnose u BiH. Hrvatska će imati i dalje sličnih pokušaja kako bi destabilizirala situaciju u BiH, mišljenja je Hadžidedić.

Gost Novog dana govorio je i o odnosu Vučića i Dodika za koje kaže da “nisu na istim stranama”.

“Vučić i Dodik strateški se ne nalaze na istoj strani. Dodik će pomoću populizma velikosrpske ideje pokušati uvući Vučića u nekakve svoje kalkulacije. Mislim da Dodik ima slabije karte i dugoročno gledajući on je u silaznoj putanji i traži nešto kako bi destabilizirao situaciju i očuvao sebe”, tvrdi Hadžidedić.

U posljednje vrijeme govorilo se o mogućim sukobima na Balkanu, a Hadžidedić smatra da rata neće biti jer niti jedna država bivše Jugoslavije nema sredstava da ga vodi.

“Snage koje žele destabilizaciju su širile takve glasine. Realna mogućnost rata ne postoji jer zemlje Balkana nemaju resurse da vode ratu, ali mogu se desiti sukobi od desetak dana. Namjerno se pravi psihoza straha da zbog rata prihvatimo neke opcije. I nedavna posjete britanskog šefa diplomacije Borisa Johnsona potvrđuje sumnje kako Velika Britanija radi na destabilizaciji. Johnson je ponudio da se sljedeće godine održi konferencija u Londonu na kojoj bi se servirala podjela BiH i Makedonije jer britanska diplomatija nikada nije zaista priznala ove dvije države – jeste formalno. Otkada je Zaev došao na vlast u Makedoniji ta opcija je prestala biti aktuelna. Nažalost, u BiH samo postoje snage destabilizacije i ta situacija se može promijeniti samo ako ove postojeće političke strukture odu sa scene”, poručuje Hadžidedić.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku