hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Zdravko Grebo : “Ja ne znam kako politički spektar uopšte funkcioniše i da li BiH zaista uopšte funkcioniše kao država”

Prof.dr. Zdravko Grebo : “Ja ne znam kako politički spektar uopšte funkcioniše i da li BiH zaista uopšte funkcioniše kao država”

03 Aprila
07:24 2017

Prije 16 godina profesor Zdravko Grebo rekao je da je glavni problem BiH taj što ona ne zna šta je i da li je uopšte država. On i danas kaže kako je jasno da BiH ne funkcioniše i direktnije – da ne postoji.

“Ja ne znam kako politički spektar uopšte funkcioniše i da li BiH zaista uopšte funkcioniše kao država. Vjerujem da će nekim čudom i našom dobrotom proraditi, ali da ona sada ne funkcioniše, to je jasno, direktnije – da ne postoji”, upozorio je Grebo u Dnevniku TV1.

Prisjećajući se perioda prije 15 godina, on je istakao da su i tada na sceni bili neki pravi ili iskonstruisani sukobi, animoziteti, podmetanja, mržnja…

“Tada sam rekao da BiH ne funkcioniše kao država. Ono što imamo i danas su vrlo propusne spoljne granice, te vrlo učvršćene unutrašnje granice, misleći na one između entiteta, ali i između kantona”, naveo je on.

Osvrnuo se i na apatiju građana BiH. Ljudi su tužni, razočarani, obespravljeni i nesigurni, a tome treba dodati i strah, kao jednu od najsigurnijih poluga vladanja.

“U ovoj zemlji ništa bolje ne uspijeva nego proizvodnja straha. Ipak, strah i poniženje moraju imati granicu. Nepostojanje artikulisane snage rizikuje nekontrolisani izliv bijesa na ulicu, a onda niko ne zna čemu to može voditi. Iz primjera zemalja, puput Turske i Rumunije, vidjeli smo kako vlast zna biti veoma brutalna kada je ugrožena. Ogromna bijes koju nesposobna i korumpirana vlast zaslužuje, isto tako će nemilosrdno braniti svoje pozicije”, naglasio je Grebo.

Govoreći o politici susjednih država prema BiH, on je upozorio da i Srbija i Hrvatska nastavljaju sa nikada skrivenim pretenzijama prema našoj zemlji.

“I Hrvati i Srbi u BiH imaju svoje rezervne domovine, što izaziva samo veću opasnost kod treće etničke skupine, Bošnjaka, koji se radikalizuju, te traže neke imaginarne saveznike na Bosforu ili ne znam više gdje drugo”, dodao je on.

Mišljenja je da EU trenutno nema vremena da se bavi problemima Zapadnog Balkana i da je na margine gurnula proces proširenja.

“No, mislim da će morati početi da se bavi nama, jer ako se to ne desi, rizikuje da će ove silnice izazvati nešto što može da se reflektira na Evropu”, upozorio je Grebo.

Najbolje bi bilo, dodao je, da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno i u paketu uđu u EU, jer bi u jednoj takvoj nadnacionalnoj tvorevini naše razlike, koje ne treba ukidati ili zabranjivati, postale marginalne i nevažne.

Grebo je izrazio nadu da će proces EU integracija biti ubrzan, jer bi u suprotnom Balkan mogao ponovo postati bure baruta.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku