hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Slavo Kukić : Pregovori sa Čovićem o sudbini Aluminija su krah državnih institucija

Prof.dr. Slavo Kukić : Pregovori sa Čovićem o sudbini Aluminija su krah državnih institucija

12 Jula
15:54 2019

Sporazum predsjednika HDZ-a Dragana Čovića sa Sindikatom Aluminija u kojem radnicima obećava da će u Aluminiju biti sve kao što je bilo ranije, da će svi oni – ili najveći dio njih – ponovo raditi, te da će osigurati sredstva za one koji imaju uvjete za penziju, potvrđuje tezu da Bosna i Hercegovina nema državne institucije, već su one  skoncentrirane u ruke etnonacionalnih političkih partija.

Taj stav iznio je u intervjuu za agenciju Patria profesor Slavo Kukić, komentarišući krah mostarskog Aluminija, zbog čega bi oko 900 radnika te tvornice mogle ostati bez radnih mjesta.

„Podatak da nezadovoljni radnici idu u centralu jedne političke partije, umjesto da idu pomoć tražiti od državnih institucija, govori u prilog tezi da mi nemamo državu, već imamo središnjice političke moći, u kojima stoluju etničke kabadahije, koje su zamjena za državne institucije kakve ima cijeli svijet“, ocjenio je profesor Kukić.

Aluminij je ranije tokom sedmice isključen s visokonaponske električne mreže zbog višemilionskih dugovanja za električnu energiju. Stotine radnika okupili su se jučer ispred zgrade HDZ-a u Mostaru optužujući predsjednika te partije Dragana Čovića za izdaju, dok su u centrali HDZ-a Uprava kompanije kao i Sindikat pregovarali sa Čovićem o budućnosti Aluminija

Iz HDZ-a je saopćeno da mostarska tvornica ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku