hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Slavo Kukić : Herceg-Bosna je najviše štete nanijela Hrvatima u BiH

Prof.dr. Slavo Kukić : Herceg-Bosna je najviše štete nanijela Hrvatima u BiH

17 Novembra
23:01 2016

slavokukic-1U Mostaru se danas obilježava godišnjica osnivanja takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) čiji je vojni i politički vrh Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio za udruženi zločinački poduhvat. Ugledni sociolog Slavo Kukić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako je ova tvorevina najviše štete nanijela Hrvatima u BiH.

Kukić je rekao da je 25 godine nakon bh. ratne kalvarije prirodno očekivati da oni koji su za tu ratnu kalvariju odgovorni dođu pameti, ali i da narod koji je aktere te kalvarije podržavao također dođe pameti.

“Bojim se da se nije dogodilo ni jedno, a ni drugo jer mi i danas imamo slavljenje paradržavnih tvorevina. Imamo sve ono što kolektivnu katarzu odgađa za druga vremena. Uporno slavljenje Herceg-Bosne je sigurno na tragu odgađanja kolektivne katarze kada su u pitanju Hrvati”, rekao je Kukić.

Smatra da je takozvana Herceg-Bosna najveći cijenu ispostavila samim Hrvatima jer su baš zbog nje oni danas prepolovljeni.

“Umjesto da ih je milion u BiH oni su svedeni na cifru od 500 hiljada i stalno su u opasnosti da dalje nestaju posebno nastavi li živjeti filozofija koja ih je svela sa 800 na 500 hiljada”, kazao je Kukića.

Kukića smo pitali i kako komentariše činjenicu da se ne pokreće pitanje ustavnosti održavanja dana Herceg Bosne kao što je pokrenutu o danu entiteta Republika Srpska.

“Budite sigurno da ako priča u RS-u prođe uprkos odluci Ustavnog suda BiH neće trebati dugo čekati da se ta priča nastavi i sa Herceg-Bosnom. Mislim da Dragan Čović i Milorad Dodik rade koordinisano, doduše jedan malo kasni sa svojim akcijama zbog ustavnih rješenja BiH”, rekao je Kukić.

Podsjećamo, danas će u Mostaru nizom događaja biti obilježena 25. godišnjica osnivanja HZHB. Politički i vojni vrh tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pred Haškim tribunalom je osuđen za ratne zločine koji su počinjeni na području tzv. HZHB, a u ovom procesu očekuje se drugostepena presuda.

(Kliker.info-Klix)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku