hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Slavo Kukić : „Čović je okrenut Moskvi zbog straha od krivičnog procesuiranja…“

Prof.dr. Slavo Kukić : „Čović je okrenut Moskvi zbog straha od krivičnog procesuiranja…“

27 Septembra
07:00 2019

Univerzitetski profesor i ugledni politički analitičar Slavo Kukić kaže da ne treba očekivati spektakularne rezultate od sastanka lidera SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, te da će se kriza oko formiranja vlasti na nivou BiH nastaviti.

„Vrlo su male šanse da se iz tog sastanka dobije bilo kakav pozitivan iskorak. Prvo, ni Čović ni Izetbegović nisu specijalno zainteresovani da se proces formiranja vlasti završi, jer bi time i jedan i drugi izgubili dio realne političke moći koji su do sada imali. Izetbegović zbog činjenice da bi se dijela moći morao odreći za račun Komšića i DF-a, a Čović zbog činjenice da je na izbore išao sa strankama HNS-a, koje sada također traže dio kolača u ukupnoj političkoj moći“, kaže Kukić.

Kao drugi razlog zbog kojeg ne očekuje bilo kakav pomak u pregovorima oko formiranja vlasti Kukić ističe da među liderima SDA i HDZ-a ne postoji suglasnost u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

„I jedan i drugi su ukopani u svojim političkim stavovima. Sastanak Izetbegovića i Čovića biće samo još jedno sijelo poslije kojeg će se davati ovakve ili onakve izjave. Rezultat tog sijela možda čak i bude neki dogovor, koji će poslije svaki od učesnika tumačiti na svoj način. Mislim da se status kvo, što se tiče konstituiranja nove vlasti, produžava“,  prognozira Kukić.

Na pitanje kako je moguće to da HDZ BiH vodi suprotnu politiku od HDZ-a u Hrvatskoj u vezi približavanja NATO-u, odnosno da se stječe utisak da je Dragan Čović mnogo bliži Moskvi nego Briselu i Washingtonu, Kukić odgovara da HDZ BiH vješto koristi činjenicu da njihova “sestrinska” stranka u Hrvatskoj računa na glasove birača iz BiH.

„Mislim da HDZ BiH ne zavisi od HDZ-a u Hrvatskoj, već, naprotiv, nameće masu svojih stavova zbog činjenice da HDZ u Hrvatskoj računa na značajan dio birača iz BiH u izborima za Sabor i izborima za predsjednika Hrvatske. To je, naravno, argument Čoviću da može utjecati mimo granica dobrog ukusa na politiku zvaničnih institucija Hrvatske. Što se Čovićeve orijentacije tiče, ona nema nikakav ideološki niti nacionalni predznak.

Ona je isključivo određena vlastitim procjenama šta bi se moglo dogoditi u slučaju da izgubi pozicije moći i vlasti, a to je vrlo izvjesna mogućnost da zbog onoga što je u prethodnih 20-ak godina činio završi tamo gdje obično završe ljudi koje progoni zakon zbog krivičnih djela kriminala. Čovićeva orijentacija prema Moskvi i euroazijskim integracijama podrazumijeva očuvanje statusa kvo i odgađanje dana kada će BiH profunkcionirati kao država“, kaže Kukić za Insajder.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku