hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Sijana Džinić : Zaboravljamo zašto živimo u Americi ili Kanadi ili bilo gdje drugdje u svijetu, a ne u našoj domovini

Prof.dr. Sijana Džinić : Zaboravljamo zašto živimo u Americi ili Kanadi ili bilo gdje drugdje u svijetu, a ne u našoj domovini

13 Jula
05:08 2023

Moje ime je Sijana Džinić, rođena sam i odrasla u gradu kojeg smo nekad zvali Bosanski Novi. Moj grad je izgubio dušu 23 jula 1992-e godine kada je u jednom danu iz grada protjerano preko 15,000 Bošnjaka.

Ja sam svjedok etničkog čišćenja i genocida koji su sistematski sprovođeni u Bosanskom Novom od 92-95e godine. U Detroit sam došla 1996 godine, završila fakultet i osnovala porodicu. Moj sin danas  ima sedamnaest godina, moje kćerke imaju četrnaest i dvanaest godina…. Da je danas srebrenički juli 1992e godine, sve troje bi bili krvnički ubijeni…..

Danas teškog srca stojim pred vama kao prva Bosanka, Bošnjakinja iz bosanskohercegovačke zajednice Detroit koja se obraa na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici u gradu Windsoru, Kanada. Zbog toga sam velikodušno i suosjećajno zahvalna te stoga snosim veliku odgovornost da ono što ću vam danas kazati bude istinoljubivo.

Dugo sam razmišljala šta reći danas, a da u posljednjih 28 godina nije vec rečeno, koju poruku poslati svijetu, građanima i političarima Bosne i Hercegovine i susjednih država, nama u dijaspori, a da već nije kazano.

Danas, na dvadeset osmu godišnjicu genocida u Srebrenici, mi i dalje  diskutujemo kako osigurati da se srebrenički genocid nikad ne ponovi. Predstavnici pojedinih naroda i Institucija  u Bosni i Hercegovini negiraju genocid i ponovo podstiču na njega. Amerikanci kazu “wake up call”, to je ono što nama danas treba više nego ikad,  ponovno buđenje bosanske, a pogotovo bosnjačke svijesti i ponovna edukacija svih generacija, a pogotovo djece i omladine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i srebrenički genocid.

Svake godine naša dijaspora obilježava dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Ove godine tema je  “Zajedno, mi smo jedno” ili “Together, we are one”. Trenutna politička situacija u Bosni I Hercegovini je, kao što znate,  teška i više nego ikad zahtjeva da budemo ujedinjeni u našoj borbi i lobiranju za istinu i pravdu. Profesor Ramić je jednom rekao, a danas ponovio: “Motiv borbe za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja, a u ime bolje  budućnosti.”

U Americi  i Kanadi, moja generacija je generacija uspješnih izbjeglica. Ne zaboravimo da smo u Ameriku i Kanadu došli devedesetih sa izbjegličkim kartonima u ruci. Mi smo se digli iz pepela i ostvarili svoj “američki san” ali na našu žalost u tom procesu postali smo imuni na ne tako davnu prošlost, i zaboravljamo zašto živimo u Americi ili Kanadi ili bilo gdje drugdje u svijetu, a ne u našoj domovini.

Ovo je moja današanja poruka svima nama: kažemo da sve potiče iz porodice, iz kuće. Dragi roditelji, razgovarajte sa svojom djecom o razlozima našeg nedobrovolnog odlaska iz domovine Bosne i Hercegovine. Probudimo svoju svijest i kulturu sjećanja u nama i prenesimo je i na našu djecu. To je naša obaveza jer su naša djeca naši budući ambasadori u borbi za istinu i pravdu.

Prihvatimo ovo kao našu multigeneracijsku dužnost, borbu te na taj način osigurajmo ljepšu I stabilniju budućnost naše Bosne i Hercegovine.   Želim da vam ispričam jedan mali ali značajan primjer kako se lobira za Bosnu. Sa nama je danas  mladi Karanfil Cerić koji je rođen u Americi, otac mu je Prijedorčanin, a majka moja Novljanka. Karanfil je ove godine zavrsio 4 godine fakulteta, na University of Michigan, Ann ARBOR. Za one koji ne znaju UoM je treći najbolji javni univerzitet u cijelom svijetu.

Karanfil je učio u biblioteci u kojoj su bile izložene zastave mnogih zamalja, ali ne i naša bosanska. Zahvaljujući Karanfilu Ceriću danas se i bosanska zastava viori na trećem najboljem univerzitetu u svijetu i prvom univerzitetu u saveznoj drzavi Michigan.

Nije Karanfil ni prvi ni zadnji student koji je diplomirao na UoM, ali je prvi koji je urgirao da se i bosanska zastava viori na kampusu treceg najboljeg univerziteta u svijetu. Tako se voli i brani Bosna i Hercegovina. Hvala Karanfilovim roditeljima koji su na svog sina prenijeli svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini. Naša djeca su naši budući ambasadori.

S toga se iskreno nadam da će današnja komemoracija ostati zauvijek u sjećanju mladoj generaciji koji danas svojim prisustvom odaju počast  svojim vršnjacima čiji su mladi životi bespovratno presječeni neprijeteljskim rafalom. Naša djeca su bosanska djeca i njih se tiče, prema tome roditelji, prenesite svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini na svoju djecu, to nije aktivizam to je naš život i nas se sviju tiče. Mi lobiramo danas, a oni će sutra …

Kao članica Internacionalnog ekspertnog tima za istraživanje genocida, Kanada, želim da se zahvalim svim gradovima iz Kanade i Sjedinjenih Americkih država koji su podržali rezoluciju i proglasili 11. juli danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i sedmicu od 11.jula sedmicom sjećanja na Bosnu i Hercegovinu: To su Toronto, Hamilton, London, Ottava, Edmonton, Calgary i Windsor iz Kanade, te Chicago, Toledo, Sterling Heights, Clinton Twp, Dearborn i Hamtramck iz Sjedinjenih Americkih Država. Takodjer, Wayne County iz savezne države Michigan, oblast sa najvećim brojem stanovnika u državi Michigan je prihvatila rezoluciju.

Želim da se ovom prilikom zahvalim svima koji su nesebično radili da se sve proklamacije usvoje, a posebno dvjema ženama koje su pomogle da danas iz Michigana donesemo 5 proklamacija, magistrici Anidi Šabanovic Powell, članici Internacionalnog exspertnog tima za istraživanje genocida, te Azri Šabanovic Šunje. Hvala svim prisutnim, organizatorima, a posebno hvala Institutu za Istrazivanje Genocida Kanada i direktoru Instituta Prof. Dr. Emiru Ramiću. Profesore Ramiću, vi ste zaista primjer nad primjerima kako se domovina treba voljeti, poštovati, čuvati i braniti. Ja se iskreno nadam da će vaš rad inspirisati mnoge kao što je inspirisao i mene da vam se pridružim te da jednom i zauvijek zajedničkim radom doprinesemo pobjedi istine i pravde za sve žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, za sve nas koji se osjećamo Bosancima i Hercegovcima i koji srcem i dušom volimo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Srebrenica se ne smije zaboraviti, Srebrenica se ne smije ponoviti.

(Pozdravno obraćanje Prof. Dr. Sijane Džinić povodom 28. godisnjice genocida u Srebrenici na Komemoraciji  u kanadskom gradu  Windsoru )

(Kliker.info)

Podijeli

4 0 komentara

 1. Izet
  Izet 13 Jula, 15:27

  Poštovana, prof. Dr.Sijama Džinić,vaše zapažanje i želje su odličan pokušaj, da se Bošnjaci, diljem Svijeta ujedine i djeluju zajedno u vidu Kongresa ili drugoga načina organizovanja, sa trajnim ciljem, održavanja kulture pamćenja, izmjenama iskustva, i usađivanja generacijama Bošnjanki i Bošnjana, ljubavi za domovinom, upoznajući ih sa tradicijom, običajima i svim elementima koji podsjećaju na Bosnu.
  Posebno treba posvetiti dužnu pažnju očuvanju bosanskoga jezika, kroz prikupljanje pravopisa, i književnoga opusa u Bošnjaka, koji je bogat, raznovrstan, i koji govori da je u zadnjih hiljadu godina, na ovim prostorima cvjetala civilizacija, čiji su nosioci Dobro Bošnjani.
  Ne čudi, da se Ruska Akademija Nauka i Umjetnosti kiti Poveljom Kulina bana, kao prvim dokumentom o državnosti u Južnih Slovena. To nije tačno, ali nama godi( mi smo autohtoni narod starosti preko 30000 godina, mi nismo Južni Sloveni). Ne treba zaboraviti da je Bošnjanin, preko dijaka uklesao bosančicu, na stećak u bosanskim vrletima, poručujući da je na tlu Bosne živio plemeniti narod, upisujući civilizacijske podatke, o sebi.
  Zato, uvažena Profesorice, poskočite i recite svojoj djeci, da su njihovi pradjedovi bili pismeni, kada je Menhetn bio preplavljen vigvamima, i kupljen za šaku ogledalaca.
  O civilizaciji Bosne, stećcima, Bošnjanima, će se tek čuti i uživati.
  Srdačan pozdrav.
  Želim da budem prijatelj sa vama.

  Odgovori
  • nema
   nema 13 Jula, 22:01

   Aferim vam i zelim vam uspjesan zivot i nakane. Negdje sam procitao da vas Dr,prof. itd visoko akademskih obrzovanih ima u svijetu sa podrucja BiH i zamisljam koja je to snaga .Mogli bi pomesti ono politicara u BiH /cast izuzetcima/E zato njima dijaspora ne treba sem kada je izborna godina.Zato smo zaboravljeni.

   Odgovori
 2. Domoljub
  Domoljub 14 Jula, 03:26

  Bez dijaspore i bolje povezanosti u gradnji demokratije Bosna bi uvijek mogla imati problema. Vrijeme je da se organizujemo bolje i objektivnije po pitanju izbora, ali i ostalih problema.

  Odgovori
 3. Bosanac 1
  Bosanac 1 14 Jula, 03:27

  Bez dijaspore i bolje povezanosti u gradnji demokratije Bosna bi uvijek mogla imati problema. Vrijeme je da se organizujemo bolje i objektivnije po pitanju izbora, ali i ostalih problema.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku