hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Senadin Lavić : Srbijanski predstavnici igraju pažljivo svoju igru u kojoj Srbija “dobiva”

Prof.dr. Senadin Lavić : Srbijanski predstavnici igraju pažljivo svoju igru u kojoj Srbija “dobiva”

06 Januara
06:18 2017

Odluka predsjednika Vlade Srbije Aleksandara Vučića da neće prisustvovati obilježavanju dana RS 9. januara te poruke da “Srbija mora da čuva integritet BiH”, koja je svojevrsni šamar predsjedniku bh. entiteta Miloradu Dodiku, ocijenjena je pozitivnom kod bh. i srbijanskih političara.

Podsjećajući da je prošle godine cijela Vlada Srbije prisustvovala obilježavanju dana RS dajući krila Dodiku da ide na referendum, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i analitičar iz Beograda, ističe da je Vučić sada “napravio otklon od Dodikovih poteza koji destabiliziraju BiH i region”.

– Dodik je majstor da sebe istakne u prvi plan na razne način, ali time uvlači u nevolje druge. Srbija ne bi htjela da bude talac Dodikove politike u BiH koja nailazi na osude u većem dijelu svijeta, osim Rusije, koja ga je podržala. Vučić je dosljedan u svojim potezima, jer se ne slaže s tim da se ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH – kazao je Popov.

 

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić rekao je za naš list da se Vučić ponaša prilično državnički, što demonstrira svojim stavom prema Dodiku.

– Ali, u Bosnu dolazi Nikolić, koji je predsjednik Srbije, a to poništava Vučićev stav. Očito da srbijanski predstavnici igraju pažljivo svoju igru u kojoj Srbija “dobiva”. Tek kada Srbijanci odluče napustiti politiku podržavanja ratom napravljene tvorevine na tlu BiH, moći ćemo govoriti o otvaranju jedne nove stranice u odnosima između Srbije i Bosne. Do tada, sve se svodi na spornu politiku “odnosa naroda” (Bošnjaka i Srba), čime se potiskuju država Bosna i njeni interesi – smatra Lavić.

 

Jedan s Rusijom, drugi s Amerikom

– Sasvim je jasno da Srbijanci ni jedan potez spram države Bosne ne vuku bez ozbiljnih procjenjivanja i analitičkih centara u kojim se dobro izvaga svaki mogući potez i uvijek traži opcija koja dobiva. Tako je i ovaj put: jedan ostaje dobar s Rusijom, a drugi drži odškrinuta vrata prema EU i Americi. Pritom jasno se daje na znanje da je entitet “rs” jedino ono što im je važno.  To je vrlo konzistentana politika Srbijanaca u nekoliko zadnjih godina – zaključio je Lavić.

F. Vele (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku