hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Senadin Lavić: Obilježavanje Dana RS otvoreno nepriznavanje BiH

Prof.dr. Senadin Lavić: Obilježavanje Dana RS otvoreno nepriznavanje BiH

10 Januara
15:42 2016

Lavic5“Ovo što se pokušava obilježiti kao 9. januar je rezultat protudržavnog i protuzakonitog djelovanja političke opcije koju je zastupao tadašnji SDS i koja je potaknuta Miloševićevim režimom da se ustavni poredak BiH uruši. Rezultat toga je 1995. godine entitet RS”, ocijenio je profesor Senadin Lavić.

Govoreći o temi “Do kada rušenje svakog ustavnog poretka BiH?” povodom 9. januara, koji je kao Dan RS jučer proslavljen u Banja Luci, Lavić je ustvrdio da 9. januar treba shvatiti kao početak otvorenog nepriznavanja državne vlasti BiH.

“Oni koji ne poštuju odluke Ustavnog suda kad-tad će ih morati poštovati, jer su one obavezujuće za sve, pa i za predsjednika RS Milorada Dodika i sve njegove saradnike. Republika Srpska nije država srpskog naroda u BiH. Srbi imaju pravo na kulturni identitet, svoj jezik i historiju, ali nije pošteno da se uzme drugim ljudima sloboda, u Srebrenici, Foči, Rogatici, Bratuncu, Zvorniku, Janji,….da biste vi bili slobodni”, poručuje Lavić.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović pozvao je na zaustavljanje separatističkih tendencija u BiH na način da se prisile susjedne države da priznaju suverenitet, a ne samo teritorijalni integritet BiH.
Uvjeren je da će nakon današnje sesije biti obnovljen zahtjev da lideri Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić razmotre i pokrenu obnovu tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid u BiH.

“Ovo nije puko političko pitanje. To je pitanje odbrane suvereniteta BiH, jer se on više od 20 godina negira”, kazao je Kulenović.

Penzionisani novinar Muhamed Mujkić potcrtao je da entitet Republike Srpske čine Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali, navodeći da se rušenje ustavnog poretka nastavlja i danas, jer se “uporno insistira da je Dan Republike Srpske – praznik entiteta u novije vrijeme”.

Smatra da o tome govori činjenica da “član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjednačava Dan RS-a s Danom nezavisnosti BiH proglašavajući da je 1. mart – federalni praznik”. Osim razmatranja ove teme, članovi Kruga 99 današnju sesiju posvetili su bivšoj predsjednici Ustavnog suda BiH i predsjednici Suda časti Kruga 99 Hatidži Hadžiosmanović-Mahić, koja je preminula krajem prošle godine.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku