hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Senadin Lavić : Nastavljena getoizacija Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH

Prof.dr. Senadin Lavić : Nastavljena getoizacija Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH

03 Aprila
15:25 2016

senadin3Getoizacija Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH na principima etničke i religijske separacije je nastavljena a proizilazi iz ustavnog poretka koji je nastao kao rezultat ratnih osvajanja – smatra Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” o temi “BiH između unitarizma i federalizma” Lavić je istaknuo da ratom nametnuta podjela države na dva entiteta omogućava da etničko-religijski princip organizacije društva dominira i predstavlja se kao jedini kriterij i smisao ljudskog života ili osnov vrednovanja pojedinaca i grupa.

BiH je u vanrednom pravnom stanju već dvadeset godina. Presuda Internacionalnog suda pravde za genocid iz februara 2007. godine, kojom su vojska i policija RS-a označeni odgovornim i krivim za genocid u rejonu Srebrenice, direktno povlači ništavost dejtonskog Aneksa IV i ratom nametnute podjele države. Bosni je potreban građanski ustav. BiH je onemogućeno da bude građanska, sekularna, demokratska republika, s ustavom u čijem središtu je građanin“, naglasio je Lavić.

Kada je riječ o karakteru državnog uređenja, a posebno pitanju teritorijalnog preustroja neke države, Elmir Sadiković s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu je rekao da se država uvijek mora promatrati u svom cjelokupnom prostornom obuhvatu.

Unazad nekoliko godina fokus je na preustroju Federacije BiH, na način da se formiraju veće etnički homogene teritorijalne jedinice. To je pogrešan pristup. Kantoni kao pravno-politički subjekti koštaju građane Federacije više od milijarde KM na godišnjem nivou samo za plaće i naknade administrativnog aparata“, istakao je Sadiković.

Dodao je da bi bilo koji pristup u reformi teritorijalnog preustroja Federacije, koji bi bio opravdan, trebao ići u pravcu potpunog ukidanja kantona, koji, kako je kazao, niti imaju ekonomsko-razvojnu funkciju niti su u funkciji zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Harun
    Harun 03 Aprila, 18:44

    Ne Samo to Senadine kako je Amerika odradila za srbe i stvorila (rs)
    ..http://www.facetv.ba/novost/11476/amerika-napravila-ustupke-rs-u-i-pomogla-njeno-stvaranje

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku