hamburger-icon

Kliker.info

Prof. dr. Senadin Lavić : Došlo je vrijeme kada se “čak i sama Bosna odriče Bosne kao države

Prof. dr. Senadin Lavić : Došlo je vrijeme kada se “čak i sama Bosna odriče Bosne kao države

19 Februara
04:15 2016

lada4Knjige „Venecijanska komisija o Ustavu BiH“ i „Ogledi o Ustavu BiH“ autorice prof.dr. Lade Sadiković predstavljene su  u Sarajevu. Sama autorica je kazala kako su knjige došle u pravi čas, nakon podnošenja aplikacije Bosne i Hercegovine za Europsku uniju.

Jedan od promotora autorskog rada prof. dr. Lade Sadiković bio je i prof. dr. Senadin Lavić. “Jedno od najvažnijih pitanja Ustava Bosne i Hercegovine i onoga što se prožima kroz rad profesorice Sadiković vezano je za pitanje reformi Ustava BiH”, kazao je prof. dr. Senadin Lavić u svojstvu promotera, te iskoristio priliku da javnost podsjeti na nekoliko važnih stavki koje se tiču Ustava i političkog sistema BiH.

Lavić ističe kako je za Bosnu i Hercegovinu posebno važan momenat bio pristup Vijeću Europe, usljed čega je BiH definirana kao demokratska država koja djeluje na osnovu vladavine prava i slobodnih demokratskih izbora. Međutim, uz osvrt na građu autorskog rada profesorice Sadiković, Lavić primjećuje kontradiktornost i paradoksalnost, ističući kako BiH ni tada nije bila stvarno demokratska zemlja, te da nije poštivala ljudska prava.

“Profesorica Sadiković upozorava da Bosna i Hercegovina, prema normativnom dijelu Ustava BiH, nije stvarno bila niti demokratska, niti pravna država, niti je poštivala ljudska prava “, kazao je Lavić u svom obraćanju.

Nadalje, Lavić citira odlomak autorskog rada profesorice Sadiković: “BiH nije demokratska država zato što nije zasnovana na predstavljanju građana, nego na isključivo političkom predstavljanju etničkih grupa, Srba, Bošnjaka, i Hrvata. Bosna i Hercegovina nije mogla biti pravna država, jer je BiH u Dejtonu ostala bez Vrhovnog suda i niza drugih institucija koje su neophodne za ostvarivanje principa vladavine prava. Ustav BiH od početka do kraja zadržava diskriminacijske odredbe, te je na taj način izravno u suprotnosti sa EU konvencijom o zaštiti ljudskih prava.“

“Onaj ko je napravio Dejton, napravio je čudovište, dok se EU smije na postojeći Ustav Bosne i Hercegovine”, dočarava Lavić u svom daljem izlaganju, te dodaje kako je u BiH došlo vrijeme kada se “čak i sama Bosna odriče Bosne kao države”.

“Onaj ko je bio Dejtonski ustavotvorac napravio je čudovište sa nizom nedostataka. Glavni nedostatak Dejtona ogleda se u tome da je djelo zločina rata i genocida pod imenom ‘Republika Srpska’ ostao da postoji. To je pola države Bosne i Hercegovine koja je nestela, iščezla. Danas da gotovo ne smijemo spomenuti Republiku BiH, Armiju BiH, a u jednim trenucima čak ni riječ Bosna ne smijemo reći. Čak se Bosna sama odriče Bosne kao države, a na njeno mjesto se pojavljuje vještačka tvorevina napravljena u periodu 1992-1995. godine.”

Lavić napominje kako u BiH trenutno vlada apsolutni sistem podjele, ali da ne očekuje pomoć Europljana, te da pomoć trebamo potražiti u nama samima.

Ne očekujem da će nam Europljani pomoći da imamo normalnu državu. Sve to ovisi samo o nama. Činjenica da je suđenje za zločine iz proteklog rata nekim pojedincima samo umjetno, neće dati željeni rezultat. BiH je ozbiljno oštećena država.”, ističe profesor Lavić.

Ono što za Bosnu i Hercegovinu predstavlja poseban problem je princip predstavljanja, usljed čega je etničko predstavljanje zamijenjeno građanskim.

“U BiH još uvijek vlada etničko predstavljanje koje se nameće kao predstavljanje građana. Samo to govori da smo etnički zatočeni, usljed čega etničke grupe izigravaju nacije država.Suvernitet države preuzela je etnička oligarhija koja je zemlju dovela do bezakonja“, kazao je Lavić.

Naizad, svoje izlaganje završava zaključnim citatom autorice knjiga  „Venecijanska komisija o Ustavu BiH“ i „Ogledi o Ustavu BiH“, prof. dr. Lade Sadiković.

“Država BiH još uvijek nije ispunila zadatak uvjeta iz statuta Vijeća Europe, bez obzira što veliki broj rezolucija ukazuje na potrebu jačanja države BiH. U tom pogledu nije izvršena niti najmanja promjena Ustava BiH koja bi išla u prilog ostvarenju ciljeva.”

Izdavač knjiga „Venecijanska komisija o Ustavu BiH“ i „Ogledi o Ustavu BiH“ autorice prof.dr. Lade Sadiković je Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

(Kliker.info-BNN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku