hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Senadin Lavić : Domaći političari su pristali na nametanje gubitničke ideologije!

Prof.dr. Senadin Lavić : Domaći političari su pristali na nametanje gubitničke ideologije!

10 Juna
18:03 2014

Predstavnici Evropske komisije tražili su od gradonačelnika Sarajeva dr. Ive Komšića da ukloni ploču s ulazu u Vijećnicu na kojoj stoji napisana informacija o tome ko je zapalio Vijećnicu, kada je zapalio, šta je zapalio… Naravno, oni su to radili u rukavicama i neće javno priznati svoje „nestašluke“. Oni tako već dugo rade po Bosni.

Piše : Prof.dr. Senadin Lavić (Kliker.info)

laviccc4Ploča na Vijećnici je jasna obavijest za one koji ulaze u ovu lijepu zgradu u Sarajevu. To je informacija koja mnogo govori o namjerama agresora na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Na kraju teksta na ploči piše: Ne zaboravite, pamtite i opominjite! Za onoga ko još slobodno misli to je kapitalna maksima ili imperativ za našu bosansku budućnost.

Tražilo se od gradonačelnika da se te ploče, jedna na bosanskom a druga na engleskom, skinu prije otvaranja Vijećnice. Ono što piše na pločama raskrinkava jednu politiku i njene sljedbenike. Natpis na ploči koja nas podsjeća na devedesete godine dvadesetog stoljeća ne vrijeđa srpski narod niti srpski narod izjednačava s fašistima iz srpskog naroda. Natpis jasno kazuje da su kriminalci iz reda srpskog naroda zapalili Vijećnicu i tako se svrstali u red rušitelja Sarajeva kakav je, naprimjer, bio Eugen Savojski – princ palikuća.

Činjenica je, nažalost, da smo danas u Bosni zaglibili u iracionalne modele življenja. Tako su Srbi zatočenici velikosrpskog fašističkog projekta i kao taoci nisu dužni da ispaštaju za velikosrpske zločine. Tako njih ovaj natpis ne dotiče i ne može ih učiniti odgovorima za ono što su radili Karadžićevi barbari s brda oko opkoljenog Sarajeva pred očima cijele civilizirane Evrope. Zar neko misli da bi Karadžićeva vojska mogla biti na brdima oko Sarajeva da nije imao signal od određenih evropskih politika i vlada! Zar neko misli, također, da bi bez Miloševića (Srbije) i Jugoslovenske armije Karadžićeva vojska mogla opkoliti Sarajevo i držati ga pod najdužom opsadom u evropskoj povijesti, od 1. marta 1992. – 19. marta 1996. kad je reintegrirana Grbavice, Vraca i Kovačići?

Gradonačelnik Komšić demonstrira novu bosansku svijest koja ne pristaje na damnatio memoriae, odnosno ne pristaje na pokušaj da se nametne zaborav najstravičnijih godina bosanske povijesti  u dvadesetom stoljeću. Zaboraviti prošlost u kojoj se dogodio genocid u Bosni značilo bi izložiti se novoj opasnosti da se on u stravičnijem obliku ponovi, jer, pritom, trebamo imati u vidu da velikosrpska ideologija nastavlja tamo gdje je vojska stala 1995. godine – bez stida i katarze. Gradonačelnik Komšić je stao u odbranu Sarajeva i suprotstavio se projektu revizije nedavne bosanske prošlosti koji od nas hoće da napravi ljude bez pamćenja i dostojanstva.

Revizionisti nadiru sa svih strana i ponavljaju da na Republiku Bosnu i Hercegovinu nije izvršena agresija (Rezolucija UN, broj 752, to potvrđuje), nego da je riječ o „civil war“. Već je instaliran projekt EU i UN o pomirenju nakon rata, a onda je odjednom iskrslo pitanje: zar će djelo genocida, entitet rs ostati tu da nas ponižava i diskriminira kao ljudska bića? Odnosno: zar mir koji se nameće podrazumijeva da zaboravimo šta su nam uradili srpski zločinci i kriminalci? Zar je to evropska pomoć unesrećenom bosanskom biću koje je postalo „zapadno pitanje“? Kako je moguće da se mirovnim sporazumom u Dejtonu agresori pretvore u mirotvorce i da im se da pravo da odlučuju o budućnosti Bosne?

Znaju li domaći političari nešto o tome? Svakako! Trebali bi napokon progovoriti i da se najzad zna ko je šta radio među nama! Uz ove revizionističke projekte valja podsjetiti na bosanske političare koji su u periodu 1992-1995.  dovedeni u poziciju da se zločinac i žrtva izjednače, da pristanu na sve, da odbranu pretvore u neodgovorno trgovanje i dogovaranje. To je rezultat cinizma internacionalne zajednice i neodgovornosti domaćih političara koja prelazi u krivičnu odgovornost. Domaći političari su pristali na nametanje gubitničke ideologije! Oni su zaboravili Presuda za genocid iz 2007. godine kojom je jasno označena vojska i policija entiteta rs kao izvršilac genocida.

Oni su svojim skromnim političkim konceptima doveli Bosnu na niske grane. U njihovim konceptima, ustvari, dominira predpolitički mentalitet sa teškim otiscima pseudoreligijskog pedigrea i nerazumijevanja savremenog nacionalnog pitanja povrh etničkog ili plemenskog razvrstavanja koje se onako prostački mora rješavati razgraničavanjem u prostoru poslije krvavih obračuna. Spram njih, tih lažnih političara i prevaranata, ozbiljni političari zastupaju bosanski interes na svakom mjestu i u svakom trenutku – oni ne prodaju svoju državu za obećane milijarde!

Neko bi opet nametnuo zaborav, damnatio memoriae i bosanski ljudi bi se ponovo morali sakrivati od sebe i svoje povijesti zarad nečijih velikih projekata. Bosna je staro biće u evropskom svijetu, ona je biće koje hoće da postoji među drugima i to joj je cilj. Podsjetimo na jedan latinski stav koji kaže: omne ens custodit suum esse (svako biće čuva svoj bitak) – ovim načelom izriče se da svako biće koje jeste na bilo koji način nastoji sačuvati svoje postojanje, protivi se svakoj podijeli ili uništenju.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku