Prof. dr. Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i doskorašnji predsjednik BZK “Preporod” oglasio se u povodu polemike između akademika Esada Durakovića i predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafe Cerića u kojem je  bivši reisu-l-ulema (1993.-2012.) iznio niz oštrih kvalifikacija prema jednom od najvećih živućih bh. intelektualaca.

“U ovome povijesnom trenutku bosanstvo je kardinalni politički okvir našeg djelovanja i treba ga jasno odijeliti od religijskih i etničkih narativa o identitetu. Svi građani Bosne i Hercegovine su sastojni atomi bosanstva, bosanskog bića u cjelini, koje napokon dezavuira nametnuti tzv. “bosanski paradoks” koji nas čitavo 20. stoljeće obmanjuje da “Bosna nema svoj narod”, kaže za Radiosarajevo.ba Lavić.

Prema njegovim riječima, profesor Duraković “jasno iskazuje bosansku političku svijest i ne svodi je na religijsko i etničko određenje kulturnog narodnog bića”.

“Takav pristup apsolutno podržavam i smatram dalekosežnim i neprocjenljivo važnim za budućnost Bosne. Već odavno znamo da je etnički identitet konstrukt i da podliježe dinamičkim mijenama u povijesnom kontekstu. Pokušaj da se Bosna svede na “trojstvo” ili “etnotrinitet” vodi etniciziranju Bosne i njezinom falsificiranju koje direktno odgovara antibosanskim politikama iz Beograda i Zagreba. Da bi se oslobodili pogrešnog smjera kojim idemo u politici treba jasno naglasiti – bošnjačka politika, ustvari, može biti samo bosanska!”, zaključio je profesor Lavić.

Podsjetimo u povodu, kako su istakli, ataka na akademika Durakovića, jučer se oglasilo više bh. intelektualaca i organizacija dajući podršku akademiku Durakoviću i odbacujući (dis)kvaifilacije dr. Cerića.

F. Vele (Radio Sarajevo)