hamburger-icon

Kliker.info

Prof. dr. Šemso Tucaković : Još treba da Hrvati rehabilitiraju Pavelića, Nijemci Hitlera, a Italijani Mussolinija!

Prof. dr. Šemso Tucaković : Još treba da Hrvati rehabilitiraju Pavelića, Nijemci Hitlera, a Italijani Mussolinija!

14 Maja
17:13 2015

Tucakovic123Na kormilu vlasti u Srbiji, odnosno na pozicijama u izvršnoj, sudskoj i zakonodavnoj vlasti, nalaze se pročetničke ideološke snage Draže Mihailovića, smatra profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šemso Tucaković.

– Rehabilitacija Draže Mihailovića rezultat je jedne nacionalističke opcije koja vlada u Srbiji. To znači da se Srbi i dalje nisu odrekli nacionalističke, fašističke opcije i osvajačkih ciljeva prema BiH – kazao je Tucaković za “Avazov” portal.

Dugogodišnje istraživanje

Profesor Tucaković je više od 30 dugih godina istraživao fenomen četnika i Draže Mihailovića, kao komandanta četničkih formacija, poznatijih kao Jugoslovenska vojska u otadžbini.

– To je jedna od najzločinačkijih vojnih organizacija u Drugom svjetskom ratu, a Mihailović je jedan od najvećih ratnih zločinaca. On spada u rang sa (Antom) Pavelićem, (Adolfom) Hitlerom i (Benitom) Mussolinijem. Mihailovića su se odrekli brojni saveznici. Prije svih, kralj Petar, čiji je Mihailović bio ministar vojske, odrekao ga se 1944. godine i pozvao sve Srbe da stanu pod Titovu komandu. I (Winston) Churcill, (Franklin Delano) Roosevelt su ga se odrekli polovinom Drugog svjetskog rata, nakon što su saznali za njegove zločine protiv Bošnjaka, Hrvata…, dok ga (Josif) Stalin nikada nije ni priznavao – pojasnio nam je Tucaković.

On je autor brojnih knjiga, a među njima je i ona pod nazivom “Prešućeni genocid – zločini srpskih snaga na Drini 1941-1945. godine”, u kojoj piše o zločinima srpskih snaga na cijelom području toka Drine, od Šćepan Polja do ušća Drine u Savu kod Rače.

Na osnovu podataka koje je dobio dugododišnjim istraživanjem, naveo je kako su Mihailovićeve četničke formacije samo u dolini Drine i na području Sandžaka ubile oko 110.000 civila. Tucaković dodaje da su Drina i zapadni Sandžak etnički očišćeni od strane četnika, isto kao i u proteklom ratu od 1992-1995. godine.

Perfidna politika

– On je stoga osuđen kao zločinac, pa prema tome to nikakve veze nema sa nekakvom revolucionarnošću i patriotizmom. EU bi morala osuditi ovaj čin rehabilitacije Mihailovića. Međutim, to je upitno s obzirom na perfidnu politiku koju trenutno vode Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić – dodao je Tucaković.

U svim ratnim dokumentima Draže Mihailovića, dodao je, navodi se kako je “Bosna srpska zemlja”, a “Bošnjaci Srbi islamske vjeroispovijesti ili su žito u kukolju – izdajnici pradjedovske vjere”.

– Ako se on kao takav rehabilituje, to znači da Srbi i dalje misle da su Bošnjaci Srbi islamske vjeroispovijesti ili su izdajnici pradjedovske vjere. Dokumenti koji to potvrđuju nalaze se u arhivama u Londonu i Washingtonu, ali i u Vojno-istorijskom institutu u Beogradu – istakao je Tucaković.

Profesor navodi da, ukoliko bi eventualno Hrvati rehabilitovali Antu Pavelića, to bi značilo da se oni drže njegove politike.

– Nakon 70 godina rehabilitovati jednog takvog zločinca… Sad bi se moglo očekivati i da Hrvati rehabilituju Pavelića, Nijemci Hitlera, Italijani Mussolinija… Trebao bi se svako pozvati na svoje ratne zločince i proglasiti ih svojim patriotama – naglasio je Tucaković.

Povećati oprez

Upozorio je kako je kod bošnjačkog naroda potreban povećan oprez s obzirom na ideologiju i praksu vlasti u susjednoj Srbiji.

– Ako je praksa takva da se rehabilituje jedan od najvećih ratnih zločinaca u Drugom svjetskom ratu, onda treba biti oprezan. Znači, u Srbiji se i dalje nisu odrekli njegove ideologije i politike – upozorio je profesor Tucaković.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku