hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Mirsad Hadžikadić: Žele me isključiti iz politike! Stranci orkestrirali stanje u BiH! Zašto ne uklone Dodika ? (Video)

Prof.dr. Mirsad Hadžikadić: Žele me isključiti iz politike! Stranci orkestrirali stanje u BiH! Zašto ne uklone Dodika ? (Video)

26 Marta
05:02 2023
Šest mjeseci u ilegali! Prvi TV-nastup Mirsada Hadžikadića uživo nakon 2. oktobra: “Trojka je mogla uspostaviti vlast bez HDZ-a, a dali su više ustupaka HDZ-u nego SDA i DF! Niko mi nije nudio poziciju ministra vanjskih poslova, ali bih rado prihvatio.”

Hadžikadić detaljno objašnjava šta se dešava na svjetskoj političkoj sceni: “Amerika gubi moć, Kina stvara veze s Rusijom, arapski svijet napušta Ameriku…”

-Stranke koje su osvojile vlast su pokazale da smo bili u pravu, da se ne može vlast osvajati time što ste protiv nečega; morate biti za nešto! Upali su u klopku i morali su da rade s drugim dvjema nacionalnim strankama. Dali su im više ustupaka nego oni prije, a da bi bili partneri tim nacionalističkim strankama. U BiH su sada vlast HDZ i SNSD! Dajemo priliku Hrvatskoj da odlučuje o Izbornom zakonu, ne smijemo da govorimo o Dodiku… Ono što se desilo u Višegradu je rezultat toga! Oni koji ne žele dobroBiH upravljaju njome! Međunarodna zajednica je imala priliku da ukloni Dodika; izgubio je izbore od Jelene Trivić! Trojka je mogla uspostaviti vlast bez HDZ-a, ali nije!

-Oni sad upravljaju nama! Trideset godina glasamo za iste, ne izlazimo na ulicu da se žalimo; nacionalisti vode kolo koje ne ide ka dobrom! Ne bi PZP učestvovala u vlasti s HDZ-om, SNSD-om i SDA. Dodik nije trebao biti dio vlasti na bilo kojem nivou. Stranci su sve ovo orkestrirali; ne znam zašto nisu uklonili Dodika, kad su već jednog sklonili. Niko mi nije nudio poziciju ministra vanjskih poslova, ali bih rado prihvatio tu funkciju da jesu. Nudili su mi Ministarstvo obrazovanja KS, mjesto ambasadora u UN-u… nisam htio, jer bi to značilo izvlačenje iz politike.

Naša stranka mi je nudila da budem drugi na državnoj listi, odmah iza Sabine Ćudić, ali je Predsjedništvo PZP-a to odbilo. Schmidt nije smio uraditi ono što je uradio, a sada će ponovo morati nešto uraditi. Ako sada reaguje, to mora biti stalno rješenje. Schmidt je odluku donio nesmotreno, ne sagledavajući sve posljedice. Ne znam zašto Ustav zahtijeva tri potpisa; normalno bi bilo da većina može da formira Vladu. Igramo se demokratije! Amerika gubi moć, Kina stvara veze s Rusijom, arapski svijet napušta Ameriku i približava se Kini i Rusiji, Indija postaje najmnogoljudnija zemlja… SAD gubi premoć i ne zna kako da se snađe. Evropa je u teškoj situaciji zbog koncenzusa; ima Mađarsku koja može zaustaviti sve procese.

Energetska kriza će se ponovo pojaviti, prije ili kasnije, zbog nafte koja nestaje, zbog toga što je politika zapravo odrednica ekonomije! Rusija dolazi na zapadni Balkan. Amerika i EU nisu djelovale agresivno kada su trebale, a to ne rade ni dan-danas! Zapadni Balkan je pun različitih evropskih interesa. Amerika kada želi da se uključi, EU kaže: “Ovo je pitanje Evrope.” Naš zadatak je da SAD shvatimo kao najveće prijatelje; EU je prijatelj broj dva! Sada je tu bitno lobiranje, Predsjedništvo, ministar vanjskih poslova, ambasadori, dijaspora… Moramo koordinisano djelovati i doći do Bidenove administracije! Dobit ćemo Vladu FBiH i imat ćemo slične naredne četiri godine kao i prethodne. Srbija i BiH se ne snalaze u odnosima. Teško je biti partner s njima.

(Face TV )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku