hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Kasim Tatić upozorava : Majka svih kriza nastupa u martu

Prof.dr. Kasim Tatić upozorava : Majka svih kriza nastupa u martu

09 Januara
21:39 2023

“Potražnja za naftom kao jednim od suštinskih resursa na svijetu trenutno je na relativno niskom nivou zbog situacije u Kini, zbog strogog lokdauna i ‘nultog kovid sistema’ u kojem zahtijevaju da dosta građana ne radi. Njihova privreda je, praktično, isključena na pola, a Kina predstavlja između jedne trećine i skoro jedne polovine potražnje za naftom”, istakao je Kasim Tatić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Dodao je kako je kako postoje najave da će Kina prestati s ekstremnim mjerama lokdauna u martu i aprilu ove godine, što će značiti da će se Kina ponovo pojaviti kao značajan potražilac nafte na svjetskom tržištu.

Nafta se trenutno drži relativno vještački na niskom nivou i kad poraste potražnja za naftom uz ponudu koja postoji – njena cijena će morati otići gore, pojašnjava Tatić.

“Ne bih da plašim gledaoce, ali neki trezveni analitičari kažu da će tada doći ‘majka svih kriza’. Globalna predviđanja se uklapaju u ovu vrlo jednostavnu priču o ponudi i potražnji i svjetskim igračima.”

Potkrepljuje to i najava kineske vlade da se u martu i aprilu ponovo pokrene kineska privreda, istakao je Tatić, gostujući u Rezimeu FTV-a.

(Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku