hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Dejan Jović : “U BiH živi 51 posto Bošnjaka: treba uvažiti i njihovu frustriranost svojim ustavnim položajem!”

Prof.dr. Dejan Jović : “U BiH živi 51 posto Bošnjaka: treba uvažiti i njihovu frustriranost svojim ustavnim položajem!”

04 Septembra
18:21 2017

Dejan Jović, profesor na Fakultetu politčkih znanost u Zagrebu, gostujući na N1 Televiziji govorio je, pored ostalog, i o pogoršanju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Javne istupe Miroslava Tuđmana i najavu njegove knjige posvećene Aliji Izetbegoviću, profesor Jović dovodi u vezu sa predstojećenom presudom Hrvatima u Haagu. On je rekao da bi potvrđivanje prvostupanjske presude kojom je “hrvatska šestorka” osuđena na ukupo 115 godina bilo težak udarac hrvatskoj politici prema BiH, u kojoj je sin Franje Tuđmana aktivno sudjelovao.

Na upit o sporu oko izgradnje Pelješkog mosta, prof. Dejan Jović je kazao da treba imati veliku razumijevanje na strahove građana Dubrovnika koji u svoju državu dva puta ulaze, što smatra neodrživim.

“Hrvatska, međutim, treba razumjeti i položaj Bošnjaka u BiH kojima smeta partronatski odnos Hrvatske prema  BiH.”

“Kako bismo se mi u Hrvatskoj osjećali, kada bi neka druga država, recimo Slovenija, tražila od nas šta da unesemo u sopstveni ustav, a šta da izbacimo?”, uptao je on.

Profesor Jović je rekao da Hrvatska nije država koja bi ikome, pa ni Bosni i Hercegovini, trebala biti uzor, ili dijeliti lekcije o nacionalnoj ravnopravnosti.

“U Hrvatskoj je 1991. godine živjelo 20,5 posto građana koji nisu bili Hrvati. Danas u Hrvatskoj živi svega 7 posto stanovnštva  koji pripadaju nacionalnim manjinama”.

“Popis stanovništva pokazao je da u Bosni i Hercegovini živi skoro 51 posto Bošnjaka  ta činjenica stvara jednu novu realnost u toj zemlji”, dodao je Jović i rekao da treba imati razumijevanje za realne frustracija naroda koji predstavlja apsolutno većinu u broju stanovništva, ali participira i trećinu u vlasti i teritorija BiH”.

Prof. Dejan Jović je kazao  da Hrvati u BiH sadašnju konstitutivnost crpe iz svog ustavnog položaja u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini prema kojem su tri najveća naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati bili ravnopravni. “Odricanjem socjalističkog  kontinuiteta današnjoj  BiH,  Hrvati ozbljno rizikuju da ugroze svoj konstitutvni ustavni status”, smatra Jović.

Na kraju je prof. Dejan Jović podsjetio da je bivša SFRJ bila definirana kao državna zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti. “Narodnostima su pripadali oni građani SFRJ koji su imali svoje matične države,  Albanci, Mađari, Italijani…”.

On je kazao da,  budući da Srbi i Hrvati u BiH insistiraju da su im Srbija i Hrvatska matične države, ne isključuje mogućnost da Bošnjaci u dogledno vrjeme izađu sa zahtjevom da im se dokine status konstitutivnih naroda i tretira kao manjine.

“Ja se nadam da do takvog scenarja neće doći, ali ga ne bih potpuno isključio”, kazao je prof. Dejan Jović u razgovoru za televiziju N1.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku