hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Asim Mujkić : Nacionalizam i slobode ne idu zajedno

Prof.dr. Asim Mujkić : Nacionalizam i slobode ne idu zajedno

06 Februara
06:33 2019

Freedom House u novom izvještaju o slobodama u svijetu BiH svrstava kao najlošiju u regiji. U kategoriji kao djelimično slobodna zemlja, BiH čini se i ne može do boljeg statusa.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ne očekuje nikakav bolji rejting sve dok je prisutna ozakonjena diskriminacija koja je potvrđena i presudama Evropskog suda za ljudska prava, javlja Glas Amerike.

„BiH će uvijek ostati djelimično slobodna zemlja dok imamo jedan ustavno-pravni okvir koji u strukturi ove zemlje spriječava u punom smislu poštovanje ljudskih prava i sloboda. Čak i da zamislimo da nemamo korupcije, da nemamo nezaposlenosti”, navodi Mujkić u osvrtu na slobode u BiH.

Freedom House je dodijelio BiH 53 boda, a što znači i lošiju poziciju u odnosu na prošlogodišnji izvještaj.

Prošla, 2018., bila je izborna godina u zemlji, a što po običaju dovodi do jačanja nacionalizma. A političari su, kaže profesor, svaki događaj iskoristilii su za porast populizma i nacionalističke retorike.

Sve su to razlozi zbog kojih BiH nazaduje po pitanju ljudskih prava i sloboda, navodi Mujkić.

„Nacionalizam i slobode ne idu zajedno”, kaže on. „Naravno tu govorimo, ne samo o redukciji individualnih sloboda, nego govorimo i o napadu na individualne slobode usljed poziva na nacionalnu homogenizaciju.”

Ovogodišnji, kao i raniji izvještaji Freedom Housea, nije zaobišao ogroman problem korupcije i priče Milorada Dodika o otcijepljenju entiteta RS, a što je je utjecalo na ukupnu ocjenu za BiH.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 06 Februara, 10:42

    Previše analitičara a malo praktičara.Vi mladi i obrazovani ako ste obrazovani a ne samo posjednici diploma ,zatim vjrnici bez obzira na kofesiju ste prazna slama bez žita ako praktično ne djelujete.Lični primjer u riječi i djelu priznajem i priliči čovjeku.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku