hamburger-icon

Kliker.info

Problemi za Novalića : Oboren izvještaj o radu Vlade FBiH za 2016.

Problemi za Novalića : Oboren izvještaj o radu Vlade FBiH za 2016.

22 Marta
14:40 2017

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije usvojio izvještaj o radu entitetske vlade za proteklu godinu. Podršku, uz opoziciju, nije dao ni Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića, koji je inače dio vladajuće koalicije.

Vladin izvještaj o radu podržali su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH), dok su protiv bili zastupnici Demokratskog fronta (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP).

U izjavi za novinare, šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da će njegov klub tražiti očitovanje premijera Fadila Novalića i Vlade o tome hoće li podnijeti ostavku uz opasku da bi to bio moralan čin, budući da Parlament nije podržao rad te Vlade.

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović je rekao novinarima da je pravo opozicije da traži ostavku premijera i Vlade. No, on tvrdi da pozicija čvrsto stoji iza Vlade te da joj pruža podršku za daljnji rad.

Komentirajući neizglasavanje izvještaja rada Vlade za prošlu godinu, Osmanović je rekao da se to desilo zbog činjenice da je sa današnje sjednice izostao niz zastupnika iz pozicije.

Bez rasprave o iseljavanju stanovništva

Na posebnoj tematskoj sjednici, nakon redovne, zastupnici su trebali raspravljati o iseljavanju stanovništva iz tog dijela Bosne i Hercegovine. Međutim, predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta započeo je rad s nastavkom 19. redovne sjednice.

Inicijator rasprave o iseljavanju je zastupnik Naše stranke Dennis Gratz. Smatra kako podaci pokazuju alarmantno iseljavanje, zbog čega je ocijenio kako o tom problemu odgovarajuću pažnju treba posvetiti u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Sve sam pripremio, pozvao ljude da dođu na tematsku sjednicu. Mislim da ovo nije u redu”, kazao je Gratz, prenose bh. mediji.

Al Jazeera je u proteklom razdoblju realizirala serijal o iseljavanju stanovništva. Istraživanje je otkrilo negativan prirodni prirast i sve brojnije migracije u gotovo svim državama regije.

U samo jednoj godini iz zemalja Zapadnog Balkana nestalo je gotovo 162.000 ljudi. To je stanovništvo gradova veličine Splita u Hrvatskoj ili Kragujevca u Srbiji.

Ekstremni primjeri dolaze iz Srbije i s Kosova. U Srbiji se u posljednjih pet godina rađa gotovo 36.000 osoba manje nego što umire.

Kosovo je samo 2015. godine bilo u minusu 40.000 osoba, zbog negativnog odnosa – ljudi koji su otišli i onih koji su došli u taj dio regije.

Bosna i Hercegovina, prema posljednjem popisu stanovništva, ima oko 3,5 miliona stanovnika, ali i negativne trendove.

Godine 2015. ta je zemlja, zbog negativnog prirodnog prirasta, ostala bez osam hiljada stanovnika.

Godina 2007. bila je prekretnica za Bosnu i Hercegovinu. Dotadašnji pozitivni trendovi su nestali, a broj rođenih i umrlih izjednačen je prvi put u historiji. Od tada do danas svake godine BiH gubi od 800 do 8.000 stanovnika.

Izrazito značajan pad vidljiv je u ratnim godinama, od 1992. do 1995. Ipak, bosanskohercegovački statističari nemaju tačne podatke o prirodnom prirastu iz tog razdoblja.

BiH se suočava i s brojnim odlascima. Država ne bilježi te podatke, ali nevladine organizacije procjenjuju da i do 22.000 stanovnika odseli u inostranstvo.

U desetogodišnjem razdoblju gledano, to znači da je Bosnu i Hercegovinu napustila populacija koja približno odgovara broju stanovnika glavnog grada te zemlje.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku