hamburger-icon

Kliker.info

Problematična odluka suda u Kentuckyju : Bez optužnica protiv policajaca za ubistvo Breonne Taylor

Problematična odluka suda u Kentuckyju : Bez optužnica protiv policajaca za ubistvo Breonne Taylor

24 Septembra
03:38 2020

Velika porota u Louisvillu u Kentuckyju  optužila je bivšeg policajca za bezobzirno ugrožavanje života u slučaju ubistva crnkinje Breonne Taylor , zdravstvene radnice, u policijskoj raciji u martu, ali je odlučila da su druga dvojica policajaca opravdano pucala u toj akciji, i protiv njih nisu podignute optužnice.

Detektiv Brett Hankison već je otpušten iz gradske policije pošto je istraga ustanovila da je ispalio 10 metaka u stan Breonne Taylor  kroz vrata pokrivena roletnom, čime je narušio policijska pravila da treba da imaju jasan vizuelni pregled situacije prije nego što otvore vatru.

U optužnici iz tri tačke, Hankison  se tereti za “bezobzirno ugrožavanje života”, pošto su meci koje je ispalio završili u susjednom stanu i ugrozili život tri osobe. Ako bude osuđen, prijeti mu kazna od maksimalno pet godina zatvora.

 

Hankison  je bio u raciji sa dvojicom kolega, kada su upali u stan 26-godišnje Breonne Taylor  i ubili je na očigled njenog momka.

Nijedan od policajaca nije optužen za ubistvo same Breonne Taylor , zbog čega su okupljeni građani, kada su čuli odluku suda, izrazili nezadovoljstsvo i frustriranost što velika porota nije učinila više da kazni ubistvo. Ubrzo poslije saopštenja odluke, došlo je do okršaja građana i policije, i uhapšeno je nekoliko osoba.

U centru Louisvilla protestovale su stotine demonstranata koji su pozvali građane da izađu na ulice. Na snimcima lokalnih televizija vidjela se policija u specijalnoj opremi i sa štitovima za lice.

Policija privodi demonstrante u Luivilu u Kentakiju, 23. septembra 2020.
Policija privodi demonstrante  23. septembra 2020.

Guverner Kentuckyja , demokrata Andy Beshearrekao je da je odobrio “ograničeno” raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde koji bi trebalo da obezbjeđuju “ključnu infrastrukturu”, uključujući i bolnice.

Novinar AP-a prenio je da su pripadnici Nacionalne garde u centru Louisvilla, gdje su raspoređena i oklopna vozila.

Benjamin Crump , advokat za građanska prava koji zastupa porodicu Tejlor, rekao je da je “nečuveno” što protiv policajaca nije podignuta krivična optužnica za izazivanje Breonnine  smrti.

U međuvremenu, guverner je zatražio od glavnog državnog tužioca Daniela Camerona da na internetu objavi sve dokaze i činjenice, koji mogu biti objavljeni a da to ne utiče na optužnicu.

“Oni koji su nezadovoljni, povrijeđeni, zaslužuju da znaju više. Zaslužuju da sami vide činjenice“, poručio je Beshear.

Smrt Breonne Taylor i Georga Floyda , koji je u maju preminuo pošto mu je  policajac iz Meneapollisa osam minuta klečao na vratu, pokrenuli su talas protesta širom zemlje, na kojima se traži pravda u rasnim odnosima i okončanje prekomjerne upotrebe policijske sile.

Gradjani Luivila i aktivisti okupili su se u parku na trgu Džeferson da čuju odluku suda o tome da li će podići optužnice protiv trojice policajaca umešanih u smrt Brijane Tejlor, 23. septembra 2020.
Gradjani Louisvilla  i aktivisti okupili su se u parku na trgu Jefferson  da čuju odluku suda o tome da li će podići optužnice protiv trojice policajaca umiješanih u smrt Breonne Taylor , 23. septembra 2020.

U očekivanju odluke suda, gomile ljudi okupile su se oko parka na trgu Jefferson u Louisvillu , mjestu redovnih demonstracija protiv policijske brutalnosti.

Nakon što je odluka o podizanju optužnice objavljena, gradonačelnik Louisvilla  Greg Fischer objavio je uvođenje trodnevnog policijskog sata, koji će počinjati u 9 uveče. Građani koji idu na posao ili kod ljekara biće izuzeti zabrane.

“Pozivam sve da izaberu mirni, zakonit protest”, poručio je gradonačelnik Fischer, koji je bjelac i demokata. “Ovo je, očigledno, važan trenutak za naš grad. Želimo da mislimo na svoju djecu i unuke i uradimo ovo kako treba.”

U maju, Louisvill  je zabranio policajcima da koriste sudske naloge koji im dozvoljavaju da vrše racije bez kucanja, odnosno prethodnog upozorenja.

U junu, policija Louisvilla  je otpustila detektiva Hankinsona. Šef policije Robert Schroeder, koji 1. oktobra odlazi u penziju, napisao je u obrazloženju odluke o otkazu da je Hankinson  “ispoljio ekstremnu ravnodušnost prema vrijednost ljudskog života” kada je “nesmotreno i na slijepo ispalio 10 metaka unutar kuće Breonne Taylor.”

Građani posle odluke o krivičnom postupku protiv jednog od trojice policajaca umešanih u smrt Brijane Tejlor, koju je policija ubila u njenom stanu u Luivilu u martu 2020.
Građani poslije odluke o krivičnom postupku protiv jednog od trojice policajaca umiješanih u smrt Breonne Taylor , koju je policija ubila u njenom stanu u Louisvillu  u martu 2020.

Druga dvojica policajaca koji su takođe pucali unutar njenog stana su raspoređena na administrativne dužnosti i protiv njih nisu podignute optužnice.

Policija u Louisvillu  dobila je sudski nalog da uđe u stan Breonne Taylor  u okviru istrage o grupi krijumčara narkotika u drugoj kući u Louisvillu . Policajci su rekli sudiji da vjeruju da je jedan od muškaraca osumnjičen za prodaju droge koristio stan Breonne Taylor  za prijem pakovanja narkotika. Taylor  se ranije zabavljala sa osumnjičenim dilerom droge ali je, prema izjavama članova njene porodice, prekinula veze sa njim.

Breonna  i njen dečko Kenneth Walker  su ležali u krevetu kada je policija probila vrata njenog stana malo poslije ponoći. Plašeći se provalnika, Walker je pucao iz svog pištolja, I ranio u butinu policajaca Jonathana Mattinglyja , stoji u policijskom izvještaju. Mattingly , Hankinson  i detektiv  Cosgrove su počeli da pucaju iz svojih pištolja. Pet metaka je pogodilo Breonnu Taylor.

Walker  je optužen za pokušaj ubistva. Njegov advokat kaže da postoje dokazi da je metak u Mattinglyjevoj  butini ispalio jedan od njegovih kolega, a ne Walker .

 

Slike Breonne Taylor  postale su poznati prizor na svakodnevnim protestima protiv policijskog nasilja u gradovima širom Amerike. Prošlog mjeseca, uticajna glumica i TV zvezda Oprah Winfrey je fotografiju Taylor  stavila na naslovnu stranicu svog popularnog magazina O, i pozvala da na sudski process protiv policajaca koji su je ubili.

Louisville  je pristao da plati odštetu od 12 miliona dolara porodici Taylor  da bi postigli nagodbu u sudskom slučaju, objavio je ranije ovog mjeseca gradonačelnik Fischer.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku