hamburger-icon

Kliker.info

Priznao silovanje dječaka u Međugorju još 2014., Crkva majci ponudila novac

Priznao silovanje dječaka u Međugorju još 2014., Crkva majci ponudila novac

07 Februara
23:37 2016

medjugorjeNije na nama da sudimo, kazao je u intervjuu za talijansku Repubblicu kardinal Paolo Romeo odgovarajući na kritike javnosti zbog čega je crkva šutjela o silovanju dvojice dječaka u Međugorju (braća, 13 i 15 godina) premda je za taj gnjusni čin saznala još u oktobru  2014. godine.

Naime, tada je župnik u Palermu, 38-godišnji don Roberto Elice priznao vodstvu tamošnje Crkve da je dvojici dječaka platio hodočašće u Međugorje da bi ih u tom svetištu silovao! U početku je tvrdio da je to učinio samo jednom, no kasnije se ispostavilo da ih je prisilio na seksualni čin više puta, ne samo u Međugorju već i u njihovoj kući.

Zbog tog zlodjela tadašnji nadbiskup u Palermu kardinal Paolo Romeo opozvao je Elicea iz župe Presvete Marije Uznesene i poslao u Rim u dom zatvorenog tipa za posrnule svećenike, odakle je u utorak, tek 15 mjeseci od priznanja, premješten u rimski zatvor i bit će mu suđeno za silovanje maloljetnika.

Crkva na udaru kritika

Elice je jučer ujutro prvi put saslušan na sudu, ali više detalja o tome što je ispričao jučer nije bilo. S obzirom da je Elice već priznao svoje grijehe očekuje se osuđujuća presuda. U međuvremenu majka dva dječaka izrazila je razočaranje u poteze crkve u Palermu, a i dio talijanskih medija donio je naslove poput ‘Svi su znali, ali nitko ništa nije rekao?’.

Zbog toga se na udaru kritika našao i Paolo Romeo, u vrijeme silovanja nadbiskup u Palermu, koji je odgovorio da je crkva u slučaju don Roberta Elicea učinila sve što propisuje kanonsko pravo.

– Ne bih komentirao riječi majke dječaka. Mogu reći da smo učinili sve po pravilima. U roku osam dana poduzeli smo konkretne mjere protiv don Roberta Elicea. Uklonjen je iz reda i poslan u dom zatvorenog tipa za posrnule svećenike, kazao je Paolo Romeo.

No, ono što zabrinjava talijansku javnost jeste činjenica da crkva nije prijavila svećenika silovatelja policiji, već majka dječaka, kao i činjenica da je posrnuli svećenik uhapšen  tek 15 mjeseci nakon priznanja zlodjela.

– Obavijestili smo majku odmah po saznanjima koja smo imali, te smo joj ponudili i financijsku pomoć. U daljnju istragu ne ulazimo, pojasnio je Paolo Romeo.

Poruke kao dokaz

Kako pišu talijanski mediji, klupko se počelo razmotavati kada su se dvojica braće iz Palerma majci povjerila o don Robertovu zlostavljanju, o tome kako ih je prvi put dirao kada ih je odveo u Međugorje, te da je s time nastavio i kada su se vratili u Italiju. Majka je tada odmah poslala poruku don Robertu da stvari izvede načistac.

U porukama koje je s njim razmijenila preko aplikacije Whatsupp, don Roberto joj nije skrivao da je napastovao njenu djecu, već se pokušao opravdati. “Branio se “da je izgubio kompas, da ga je previše zagrljaja i želja za naklonošću odvela u kaos”, a majka je sačuvala te poruke i upravo one su postale ključni dokaz protiv njega. S

većenik se branio i da zlostavljanje nije bilo tako učestalo, a nesretnoj ženi koja je željela znati koliko je to trajalo odgovorio je: “U pet navrata, svi udaljeni jedan od drugoga”, aludirajući na vrijeme kada je počinio seksualne napade.

Njegova ispovijest majci u kojoj je, između ostalog pisao o svojim bolesnim načinima ljubavi, podudara se s onim što su braća ispričala, te su talijanski istražitelji pokrenuli ozbiljan postupak.
Uhapšeni  i osumnjičeni velečasni Elice u jednoj od poruka poslanih majci silovanih dječaka napisao da razmišlja o samoubojstvu.
– Toliko toga teškog mi je na srcu da bi si život mogao oduzeti, napisao Elice.

Treća žrtva

Nakon što se priča o svećeniku pedofilu proširila, javila se i treća žrtva, muškarac koji je sada punoljetan. Potvrdio je policiji da ga je don Elice na isti način ‘zaveo’, ali da ne želi izaći u javnost niti želi ići na sud s obzirom da taj nemili događaj iz mladosti nastoji zaboraviti.

Corrado Lorefice, sadašnji nadbiskup u Palermu, zamolio je oproštenje od žrtava, izrazivši im svoju solidarnost i “duboku bol jer to djelo teško vrijeđa samo ljudsko društvo i unakazuje lik cjelokupne crkvene zajednice, a osobito mnogih svećenika koji danomice i tiho djeluju predano i plemenito na području dijeceze za dobro muškaraca i žena koji su im povjereni”.

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku