hamburger-icon

Kliker.info

Priština u dimu i suzavcu : Hashim Thaci novi predsjednik Kosova (VIDEO)

Priština u dimu i suzavcu : Hashim Thaci novi predsjednik Kosova (VIDEO)

26 Februara
22:24 2016

hasimSkupština Kosova je izabrala Hashima Thacija, lidera Demokratske partije Kosova, u trećem krugu tajnog glasanja za novog predsjednika Kosova. Thaci će preuzeti petogodišnji mandat od dosadašnje predsjednice, Atifete Jahjage kojoj mandat ističe 7. aprila.

Od 81-og prisutnog poslanika, za Thacija je glasao 71 poslanik, dok njegov protiv kandidat Rafet Rama nije dobio nijedan glas. Nevažećih je bilo 10 glasačkih listića. U trećem krugu glasanja za izbor predsjednika Kosova bila je potrebna prosta većina od 120 poslanika ili 61 glas.

U trećem krugu glasanja ujedinjena opozicija je ponovo vratila u izbornu komisiju Ilira Dedu, poslanika Samoopredeljenja, koji je nakon prvog kruga glasanja izašao iz komisije. Thaci nije izabran u prvom i drugom krugu glasanja u kojima je bila potrebna dvotrećinska većina ili 80 glasova poslanika. U prvom krugu je dobio samo 50 glasova, dok je u drugom za njega glasalo 64 poslanika.

Opozicija nije bila prisutna u sali tokom glasanja, jer je zbog bacanja suzavca tokom današnje sjednice Skupštine, isključeno 11 opozicionih poslanika.

Prema Ustavu Kosova, za izbor predsjednika Kosova potrebna su dva kandidata i potrebno je da u glasanju učestvuje minimum 80 od 120 poslanika Skupštine Kosova, odnosno dvotrećinska većina poslanika. Kandidat koji dobije dvotrećinsku većinu glasova poslanika u prvom ili drugom krugu postaje novi predsjednik Kosova. Ukoliko u prva dva kruga glasanja nijedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu, ide se u treći krug glasanja u kome je ponovo potrebno da glasa minimum 80 poslanika, ali je za izbor predsjednika dovoljna prosta većina ili 61 glas.

U toku prvog kruga glasanja ispred skupštine je došlo do eskalacije sukoba. Pristalice opozicije su gađale u pravcu policije i u pravcu zgrade skupštine suzavcima i molotovljevim koktelima. Policija je rastjerala nasilne demonstrante suzavcem i vodenim topovima iz centra Prištine, sve do perifernog naselja Vranjevac. Nekoliko demonstranata je uhapšeno, a lakše je pov)ređeno 11 policajaca i jedan kamerman.

Policija je istovremeno blokirala prilaz skupštini Kosova i uklonila šatore, koje je opozicija postavila u utorak kako bi protestovala protiv Thacija i aktuelne Vlade.

Opozicija već šest meseci blokira rad Skupštine u znak suprostavljanja sporazumima o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Nakon što je krajem prošle godine Ustavni sud konstatovao da Zajednica nije u potpunosti u skladu sa Ustavom, opozicija je počela da traži i ostavku Vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku