hamburger-icon

Kliker.info

Tvrdi da nije riječ o penziji : Jeff Bezos više neće biti izvršni direktor Amazona

Tvrdi da nije riječ o penziji : Jeff Bezos više neće biti izvršni direktor Amazona

03 Februara
04:33 2021

Jeff Bezos, osnivač Amazona više neće biti izvršni direktor ove kompanije saopšteno je u utorak.

On će nakon skoro 30 godina napustiti ovu najvišu poziciju u kompaniji koju je osnovao, a na njegovu poziciju doći će Andy Jassy, dosadašnji direktor Amaazon Web Servisa.

Bezos je sa 196 milijardi donedavno bio najbogatija osoba na svijetu, no na toj poziciji ga je početkom mjeseca preestigfao Elon Musk, direktor Tesle i SpaceX-a.

Najava o promjeni pozicije dolazi nakon što je kompanija prijavila treći uzastopni rekordni profit, ali i tromjesečnu prodaju iznad 100 miliardi po prvi put.

Njegov nasljednik Andy Jassy se Amazonu pridružio 1997. godine. Prema podacima sa Amazonove stranice studirao je na Harvardu, a osnovao je Amazon Web Service, koji je prerastao u cloud platformu koju koriste milionu, uključujući Netflix, Apple ali i američka CIA.

Ova promijena nastupit će u drugoj polovini 2021. godine, a Bezos će nakon toga biti izvršni predsjednik Amazona.

“U ovoj ulozi planiram da fokusiram svoju energiju i pažnju na nove proizvode i rane inicijative”,napisao jer Bezos.

“Andy je veoma dobro poznat unutar kompanije i u Amazonu je skoro koliko i ja. Bit će izuzetan lider i ima moje puno povjerenje”, stoji dalje u pismu.

Bezos je 1994. godine iz garaže osnovao Amazon, platformu koja je počela kao online knjižara, ali se kroz godine pretvorila u servis koja prodaje gotovo sve. U procesu izgradnje Amazona u online prodajnog giganta, Bezos je postao jedna od najbogatijih osoba na svijetu.

Pored Amazona, najveće online prodavnice na svijetu, ali i cloud platforme, Bezos je 2000. godine osnovao Blue Origin kompaniju za istraživanje svemira i konačno pravljenje raketa koje će moći da saobraćaju između zemlje i svemira. Vlasnik je i Washington Posta, kao i rukovodioc Day 1 Fonda.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku