hamburger-icon

Kliker.info

Pripreme za kolektivnu dľenazu : U Potočarima iskopan najmanji mezar najmlađoj ľrtvi genocida

Pripreme za kolektivnu dľenazu : U Potočarima iskopan najmanji mezar najmlađoj ľrtvi genocida

08 Jula
16:58 2013

Članovi porodica ľrtava genocida počinjenog u Srebrenici, bosanskohercegovačkoj enklavi pod zaštitom Ujedinjenih naroda (UN) u julu 1995. godine, obilaze mezare pripremljene za kolektivnu dľenazu 409 Srebreničana koja će biti obavljena u četvrtak, 11. jula, javlja Anadolija.

Tuga u očima                    Radovi na iskopima mezara, kako su novinaru agencije Anadolija potvrdili uposlenici memorijalnog centra Potočari, većim dijelom privedeni su kraju. Tragovi tuge u očima posjetilaca Memorijalnog centra Potočari posebno su primjetni nakon izlaska iz parcele M-3, gdje će u minijaturnom tabutu pod rednim brojem 403 biti donešeni, a zatim ukopani posmrtni ostaci novorođenčeta, bezimene kćerke Hajrudina i Have Muhić, najmlađe ľrtve genocida. Dimenzije mezara "odudaraju" od standardnih, i sa veće udaljenosti primjetna je ta razlika. Skoro svi posjetitelji, članovi porodica ľrtava, prijatelji, komšije, koji će prisustvovati dľenazi 11. jula, obišli su ovih dana najmanji dosad iskopani mezar u Potočarima. Novorođenče iz porodice Muhić najmlađa je ľrtva najveće ljudske tragedije u novijoj historiji Evrope. Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci ove bebe, dok je najstarija ľrtva genocida kojoj će biti klanjana dľenaza u četvrtak Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine. Tahira Hodľić, jedna od sestara, kćerki i majki srebreničkih ľrtava, obišla je mezare oca i jednog brata. Drugog brata, kako je rekla ekipi agencije Anadolija, još nije pronašla. On je nestao pri dolasku iz Beograda, odnosno pokušaju ulaska u BiH.

Put smrti                             Otac, brat, amidľa i njegova dva sina ubijeni su, kako je kazala Tahira, između 11. i 15. jula pri pokušaju da "putem smrti", današnjom maršutom "Marša mira", dođu do slobodne teritorije. Redovni obilasci mezarja u Potočarima, kako je kazala, na neki način odrľavaju nadu u pronalazak posmrtnih ostataka njihovih bliľnjih, koji nisu pronađeni ni 18 godina nakon nestanka.  Tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana bit će ispraćeni iz Visokog u utorak 9. jula u 10 sati. Kolona sa tabutima nastavit će put prema Sarajevu, kretati se kroz Alipašinu i Titovu ulicu, a planirano je da se tuľna povorka zaustavi ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nakon Sarajeva, kolona će se preko Sokoca, Han Pijeska, Vlasenice, Milića i Bratunca, uputiti za Potočare, a dolazak je planiran 9. jula oko 14 sati. Tokom proteklih deset godina, u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano je 5.657 identificiranih posmrtnih ostataka ľrtava genocida u Srebrenici. Nakon ovogodišnje kolektivne dľenaze, u Potočarima će svoj smiraj naći ukupno 6.065 ľrtava. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku