hamburger-icon

Kliker.info

Pripremanje javnosti : Mladić u Hagu, Šešelj na slobodi?

Pripremanje javnosti : Mladić u Hagu, Šešelj na slobodi?

13 Januara
05:34 2010

Srbijanske vlasti danonoćno tragaju za ratnim zločincem Ratkom Mladićem, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da su u potragu uključene sve raspoložive obavještajne snage i da se oko Mladića sve više steže obruč. Optimizam da će Mladić uskoro biti uhapšen ne krije ni glavni haški tužilac Serž Bramerc.

Spremni za hapšenje

Jučer je iz Beograda lansirana vijest da je sve spremno za hapšenje Mladića i da su se srbijanski mediji već pripremili za tu vijest. Tvrdi se i da je američka administracija pojačala pritisak na Srbiju da uhapsi Mladića i da je zvanični Vašington odlučan da da spriječi mogućnost da Haški sud bude zatvoren, a da Mladić ne bude uhapšen.Prema jučerašnjim informacijama iz Beograda, postignut je dogovor da će odmah nakon hapšenja Mladića, ratni zločinac Vojislav Šešelj kojem je, nakon 11 mjesečne pauze, jučer nastavljeno suđenje biti pušten na slobodu. Prema rasporedu Haškog suda, u martu bi Šešelj trebalo da iznese svoju završnu riječ, a  u junu bi čitav proces bio okončan i Šešelj bi tada iz Haga mogao otputovati kući u Batajnicu kod Beograda.

Presuda u junu

Navodno, bila bi mu izrečena zatvorska kazna koji bi pokrila njegov dosadašnji boravak u zatvoru Ševeningen. Treba reći da je njega Haški sud već osudio na zatvorsku kaznu  od 18 mjeseci zbog nepoštivanja Suda i on je uložio žalbu. Inače, Šešelj je u zatvoru Ševeningen od 24. februara 2003. godine.Javna je tajna koja kruži srbijanskim političkim kuloarima da bi valstima Srbije dobrodošao povratak Šešelja jer bi to bio jedan od ključnih aduta Demokratske partije na čijem je čelu Boris Tadić, predsjednik Srbije, da se zaustavi širenje Srpske napredne stranke koju prevodi Tomislav Nikolić koji je bio zamjenik Vojislava Šešelja, predsjednika Srpske radikalne stranke. Nikolić je napustio radikale i sa Aleksandrom Vučićem osnovao Srpsku naprednu stranku koja ozbiljno prijeti da ugrozi i obori sadašnju aktuelnu vlast u Srbiji – tvrdi se u Beogradu.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku