hamburger-icon

Kliker.info

Pripadnici spasilackih ekipa u New Yorku i sada pate od dugotrajnih disnih problema

Pripadnici spasilackih ekipa u New Yorku i sada pate od dugotrajnih disnih problema

07 Septembra
00:31 2006

 

Pripadnici spasilačkih ekipa koji su sudjelovali u potrazi za žrtvama terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku danas, gotovo pet godina nakon napada, u velikom broju pate od zdravstvenih problema.

Studija provedena na gotovo 10 tisuća ljudi koji su sudjelovali u spašavanju žrtava i čišćenju ruševina pokazuje da ih gotovo 70 posto pati od dugotrajnig dišnih problema koji često postaju i kronični.

Liječnici bolnice Mount Sinai, koji su proveli istraživanje, kažu da su sve osobe koje su radile na ruševinama Svjetskog trgovinskog centra bile izložene ekstremno toksičnoj prašini. Zrak koji su udisali policajci, vatrogasci, građevinski radnici i dobrovoljci bio je pun kaustičnih kemijskih spojeva, majušnih čestica stakla i opasnih spojeva poput dioksina i azbesta, koji mogu izazvati rak i u godinama koje tek dolaze.

Autori studije su intervjuirali manje od četvrtine od 40 tisuća djelatnika na poprištu terorističkih napada u New Yorku. Oni kažu da će troškovi liječenja bolesti koje su rezultirale iz tih napada biti ogromni, prognozirajući da će mnogi bivši pripadnici spasilačkih ekipa patiti od teških zdravstvenih problema u dolazećim

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku