hamburger-icon

Kliker.info

Prince ima snimljenog materijala za cijelo stoljeće?!

Prince ima snimljenog materijala za cijelo stoljeće?!

21 Marta
05:45 2015

Prince11Američki muzičar Prince poznat je po svojoj tajanstvenosti – u većini slučajeva odbija intervjue, a u onim rijetkim prilikama kada pristane na razgovor ne dozvoljava da novinari snimaju njegov glas ili bilježe ono što govori.

Ne bez razloga, reklo bi se, jer bi pjevač mogao skrivati veliku tajnu – u podrumu sefa njegove bivše muzičke kuće Paisley Park nalazi se, navodno, dovoljno neobjavljenog audio materijala da do početka 22. stoljeća svake godine izlazi po jedan umjetnikov album, piše The Guardian.

Zašto bi ove glasine trebale bilo kome išta značiti?

“Zato što je Prince moderni Mozart. On bi pisao, pisao, pisao, a onda sve odgurnuo na stranu, kako bi u svoje djelo kasnije unio korekcije. Neke od najboljih pjesama koje je napisao nalaze se upravo u tom sefu”, tvrdi Kat Glover, njegova bivša štićenica i muza.

I dok umjetnik izbjegava svaki razgovor na tu temu, mnogi njegovi bivši suradnici rado govore o pjevačevom ”blagu”.

“Ja sam započela cijeli taj proces! Pridružila sam se Princeu 1983. godine kada je radio na svom albumu Purple Rain. Shvatila sam da bi bilo pametno da skupim sve kasete i držim ih na jednom mjestu. Zvala sam svaki studio i tražila svaku moguću kasetu. Željela sam imati sve što je ikad snimio. Kada sam napustila Paisley Park 1987. godine, sef je bio skoro pun. Redovi i redovi kaseta. Ne znam što su nakon toga učinili s tim”, kaže Susan Rodgers, inženjer zvuka i bivši pjevačev suradnik.

Njenu priču potvrdio je i Brent Fisher, kompozitor koji je surađivao sa Princeom preko 30 godina: “Mislim da oko 70 posto onoga što smo Prince i ja radili tek treba ugledati svjetlost dana”.

Ali šta će se dogoditi s muzikom sada, kada je sef zaključan?

“Rekao je da će sve spaliti. Vjerujem da bi pomisao na to teško pala svakom njegovom obožavatelju, ali još uvijek imamo nadu i možemo biti optimisti po tom pitanju”, kaže Alan Leeds, bivši pjevačev menadžer i predsjednik izdavačke kuće Paisley Park.

Sonny Thompson, basist i Princeov prijatelj iz djetinjstva ističe da je umjetnik stvarao muziku za sve generacije.

“Smatram da će njegova muzika i nakon dugog niza godina neće izgubiti na svom značaju. Ali, nažalost, mislim da nitko nikada neće uspjeti preslušati sve pjesme koje se tamo nalaze jer bi vam za to bilo potrebno bar 10 godina. Jednostavno je previše materijala”, kaže Tompson.

Čak i sam pjevač svoju kreativnost jednom je opisao kao kletvu.

“Da ne stvaram muziku, umro bih”, rekao je.

Neki od njegovih suradnika navode da planira do kraja života pisati jednu pjesmu dnevno. Ali ono što sam pjevač želi je – da isključivo on upravlja nad svojim blagom.

“Jedina osoba dovoljno kompetentna govoriti o mojoj muzici sam ja”, kaže pjevač.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku