hamburger-icon

Kliker.info

Primjer koji vraća nadu: U Bosanskom Petrovcu se ne glasa isključivo na nacionalnoj osnovi

Primjer koji vraća nadu: U Bosanskom Petrovcu se ne glasa isključivo na nacionalnoj osnovi

09 Oktobra
09:25 2016

petrovacOpćina Bosanski Petrovac je lokalna zajednica u kojoj, najvjerovatnije, vlada najveći politički pluralizam u cijeloj Bosni i Hercegovini. Čak 12 od 13 stranaka koje su prijavile učešće na lokalnim izborima u ovom gradu, prema trenutnom stanju, ući će u sastav budućeg Općinskog vijeća.

Prema podacima koje je Klix.ba dobio u Općinskoj izbornoj komisiji Bosanskog Petrovca, a koji još nisu konačni, čak 12 od 13 političkih stranaka koje su učestvovale na izborima u ovoj općini činit će sastav budućeg Općinskog vijeća.

Tako će Općinsko vijeće Bosanskog Petrovca u naredne četiri godine popunjavati predstavnici: SDA, SNSD, DNS, Socijalističke partije (SP), Naše stranke, DF-a, A-SDA, DNZ-a, SBB-a, SDP, SBiH i Srpske napredne stranke (SNS).

Jedina stranka koja neće ući u Općinsko vijeće, a koja je učestvovala na izborima u ovom gradu, skoro je zaboravljena Narodna stranka radom za boljitak (NSRzB), mada i oni nisu bili daleko od izbornog praga.

Da ovakva situacija nije nimalo čudna u ovom gradu, te da Petrovčani nisu previše opterećeni dominantnim nacionalnim strankama, pokazuje i izbor za načelniku poziciju u ovoj općini.

Naime, prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine, Srbi (54,5 posto) su i dalje relativno brojniji u odnosu na Bošnjake (43,4 posto). Uzimajući u obzir prostu logiku stvari u Bosni i Hercegovini, mrtva trka za načelničku poziciju trebala bi se voditi između srpskog i bošnjačkog kandidata.

No, ne i u Bosanskom Petrovcu.

Zlatko Hujić, aktuelni načelnik Bosanskog Petrovca, obnovio je drugi mandat na ovim izborima kao nezavisni kandidat, ostvarivši ubjedljivu pobjedu ispred kandidata Socijalističke partije, te kandidata Koalicije SDA-SBB.

Da ni to nije nikakvo iznenađenje govori i činjenica da je prije Hujića načelnik Bosanskog Petrovca bio je Ermin Hajder, kojeg je na tu poziciju kandidovala, ni manje ni više nego, mnogi će reći, “sarajevska” Naša stranka.

Otkud ovakva politička disperzija u rodnom gradu Skendera Kulenovića, Jovana Bjelića, Ahmeta Hromadžića i Mersada Berbera pitali smo Zlatka Hujića, starog i novog načelnika Bosanskog Petrovca.

“Šarolika Bosna i Hercegovina u Bosanskom Petrovcu je došla do izražaja. Ja sam ponosan što sam na ovim izborima dobio mnogo i srpskih i bošnjačkih glasova. Meni je puno srce zbog te strukture glasova koja je mnogo bogatija nego prije”, kaže Hujić u razgovoru za Klix.ba.

Na pitanje kako će ostvariti podršku u Općinskom vijeću uzimajući u obzir širok spektar različitih političkih stranaka, načelnik Bosanskog Petrovca ističe da to uopće ne bi trebalo predstavljati problem.

“Moja ubjedljiva pobjeda za načelničku poziciju možda najbolje oslikava i buduću podršku u Općinskom vijeću. Iako se radi o velikom broju stranaka, morate znati da su najjači materijali i legure u prirodi sastavljeni od mnogo elemenata, a ja sam uvjeren da će tako biti i u našem vijeću i općini”, slikovito objašnjava Hujić.

Odmah nakon rata ostvaren je značajan povratak i Bošnjaka i Srba svojim domovima u Bosanskom Petrovcu, za razliku od brojnih drugih općina i gradova u BiH. Nacionalne netrpeljivosti i podjele danas su skoro nepoznanica u ovom gradu, a Bosanski Petrovac laganim stopama dobija epitet grada koji može poslužiti kao primjer istinskog suživota, ali i mjesta gdje vjera, nacija, ili bilo koja druga individualna ili kolektivna odrednica ne igra presudnu ulogu u društveno-političkom životu građana.

(Kliker.info-Klix)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku